Bekijk het origineel

OM in beroep tegen veroordeling Veerman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OM in beroep tegen veroordeling Veerman

"Straf doet geen recht aan ernst van feiten"

2 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - Het openbaar ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank in Haarlem inzake de Volendamse horeca-ondernemer Jan Veerman. Het OM legt zich neer bij de vrijspraak van bedrijfsleider John V., zo maakte persofficier J. Hartjes vandaag bekend.

De 57-jarige Veerman werd door de rechtbank veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijke celstraf, 240 uur taakstraf en ontzetting uit zijn beroep als horecaondernemer voor twee jaar. De rechtbank achtte hem schuldig aan brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

Wel zegt het OM dat het niet "zonder aarzeling tot deze beslissing is gekomen." De opgelegde straf doet echter "onvoldoende recht aan de ernst van de feiten." Volgens Hartjes is het niet bevredigend dat Veerman naast de taakstraf uitsluitend een voorwaardelijke celstraf heeft gekregen. Het OM had zestien maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen hem geëist.

In de nieuwjaarsnacht van 2001 brak in Veermans café De Hemel een brand uit die aan veertien jongeren het leven kostte. Bijna 300 mensen raakten gewond.

Eerder liet de Haarlemse hoofdofficier H. Wooldrik weten dat het OM contact zou zoeken met de slachtoffers en nabestaanden in Volendam voordat het een beslissing zou nemen. Volgens Hartjes is dat gebeurd, maar waren de meningen zo verdeeld dat het OM heeft besloten niet af te zien van hoger beroep.

Het OM had tegen de 35-jarige bedrijfsleider John tien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist wegens brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank sprak hem echter vrij omdat hij niet bevoegd was zelfstandig beslissingen te nemen over de bedrijfsvoering. Het OM legt zich daarbij neer. "De rol van Jan Veerman was zo dominant dat voor John feitelijk weinig ruimte overbleef om tegen Jan Veerman in te gaan", aldus het OM.

Ook sprak de rechtbank de 27-jarige dochter van Jan Veerman, Laura, vrij. Tegen haar was drie maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist wegens brand door schuld. Het OM liet direct na de uitspraak weten zich hierbij neer te leggen.

Eerder deze week lieten de advocaten van Veerman weten dat ze hoger beroep hebben ingesteld, hoewel dit nog geen definitieve beslissing is. Door de vakantie hebben de raadslieden Anker en Anker nog geen gesprek met Veerman kunnen voeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

OM in beroep tegen veroordeling Veerman

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken