Bekijk het origineel

Moslimmatrozen in VS in het nauw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Moslimmatrozen in VS in het nauw

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De scheepsbemanning uit moslimlanden lijdt onder de strikte veiligheidsregels in de Verenigde Staten.

Reders die veel op de VS varen, moeten de matrozen ontslaan of inzetten op andere routes omdat de Amerikaanse overheid schepen aan strenge controles onderwerpt als zij "verdachte namen" tegenkomt op de bemanningslijsten.

"Zodra de Amerikaanse kustwacht op de lijst namen tegenkomt die enigszins Arabisch klinken, gaan alle alarmbellen rinkelen", aldus E. Sarton van de Federatie van Werknemers in de Zeevaart (FWZ) gisteren.

Niet zelden moeten alle manschappen in zo'n geval aan boord blijven. Daarnaast plaatst Amerika vaak gewapende be-wakers aan boord. De rekening voor deze veiligheidsmaatregel wordt naar de reder gestuurd.

Door de strenge controles zien rederijen zich genoodzaakt de contracten van matrozen uit met name Indonesië niet te verlengen. De manschappen worden vervangen door werknemers uit bijvoorbeeld de Filipijnen, die doorgaans katholiek zijn. "Het is een oplossing die niemand plezierig vindt. Maar de problemen in de VS worden steeds erger", aldus Sarton.

Volgens de federatie hebben Nederlandse reders "enkele duizenden" zeelieden uit Indonesië in dienst. Ze worden niet allemaal getroffen door de antiterreuracties van Amerika. "Het gaat vooral om reders die bijna uitsluitend op de VS varen."

Voorheen kon de scheepsbemanning ook zonder aanvullende identiteitspapieren in Amerika aan wal. Tegenwoordig moeten iedereen individueel een visum aanvragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Moslimmatrozen in VS in het nauw

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken