Bekijk het origineel

Aantal zieken op houseparty's daalt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aantal zieken op houseparty's daalt

Onderzoekers: Landelijke melding nodig

3 minuten leestijd

UTRECHT - Het aantal bezoekers van massale houseparty's dat ziek wordt, is de afgelopen zes jaar stelselmatig teruggelopen. Oorzaken zijn onder meer de inrichting van afkoelingsruimten om oververhitting en uitputting van de bezoekers te voorkomen, verbetering van de xtc-pillen en toegenomen kennis van deze harddrug bij deskundigen en gebruikers.

Dat stelt het Trimbos-instituut in een onderzoek dat het vandaag, aan de vooravond van de grootse houseparty Dance Valley, presenteerde. Voor het eerst sinds de opkomst van grootschalige feesten waarop housemuziek wordt gedraaid, zijn de resultaten van zes jaar medische hulp op houseparty's gepubliceerd. In combinatie met tien jaar onderzoek van xtc-pillen is dit vastgelegd in het rapport "Uitgaan en veiligheid; feiten en fictie over alcohol en drugs en gezondheidsverstoringen".

In 1996 bezochten 12 op de 1000 bezoekers van grote dansfeesten een EHBO-post. De oorzaak van de klachten is vaak het gebruik van de partydrug xtc of andere drugs, al dan niet in combinatie met alcoholgebruik. Door het langdurige dansen in warme ruimten met een hoge luchtvochtigheid treedt bij menig partyganger oververhitting op.

Het aantal zieken steeg naar 14 op de 1000 bezoekers in 1997, toen veel xtc-pillen stoffen met een extra negatieve of onbekende werking hadden. In de jaren daarna daalde het aantal dansers dat medische zorg zocht op de grote feesten tot 8 op de 1000 in 2001. Sindsdien is dit promillage stabiel.

Het Trimbos-instituut schrijft de stevige daling toe aan het feit dat de organisaties van grote feesten professioneler zijn geworden. Zo zijn bij elk groot evenement afkoelingsruimten (chill-out-rooms) gecreëerd, zijn bezoekers de partydrugs bewuster gaan gebruiken en zet de medische zorg gespecialiseerde verpleegkundigen in.

Verder laten xtc-gebruikers de betrouwbaarheid van de pillen die ze willen slikken veelal testen. Door deze controle komt het hierin gespecialiseerde Trimbos-instituut er snel achter wanneer er afwijkende pillen op de markt zijn.

Bekend werd de chaos na de houseparty Dance Valley in Spaarnwoude in 2001. Door een tekort aan (bus)vervoer moesten velen van de 80.000 bezoekers met onvoldoende kleding in de regen naar het station lopen. Het aantal zieken bedroeg destijds echter slechts 8 op de 1000, aldus "Uitgaan en veiligheid".

Het onderzoek kent een belangrijke beperking. Het betreft alleen grootschalige dansparty's en het gaat alleen over feesten waarbij de medische zorg is geleverd door de grootste aanbieder, Educare. Kleinschalige houseparty's, zoals in danscafés en discotheken, en medische zorg door andere medische diensten blijven buiten beschouwing. Daarom bepleit het Trimbos-instituut een landelijk dekkend controlesysteem, waarbij ook kleinere diensten het aantal zieken gaan melden.

Xtc blijft altijd nog een belangrijke uitgaansdrug tijdens deze party's, naast alcohol en cannabisproducten. Verder is de partydrug GHB, een vloeistof met verdovende werking, in opmars. De problemen met xtc- en speedgebruik zijn gedaald, terwijl meer bezoekers problemen hebben door overmatig alcoholgebruik.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Aantal zieken op houseparty's daalt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken