Bekijk het origineel

Ruiming van munitie bij Peest grootste in Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ruiming van munitie bij Peest grootste in Nederland

2 minuten leestijd

NOORDENVELD (ANP) - De opruimoperatie van munitie uit de Tweede Wereldoorlog op en rond het voormalige Duitse oorlogsvliegveld bij het Drentse Peest (gemeente Noordenveld) groeit uit tot de grootste in Nederland. Sinds 1999 zijn er 41.000 stuks munitie uit de grond gehaald.

De jongste berekeningen geven aan dat de totale kosten uitkomen op 5 miljoen euro, ongeveer een half miljoen meer dan bij de start was berekend.

In de oorlog legden de Duitsers bij Peest een militair vliegveld aan dat vanwege de bodemgesteldheid nooit is gebruikt. Toen de geallieerden de plek bij de bevrijding naderden, werden start- en landingsbanen met onder meer vliegtuigbommen ondermijnd.

Van 1945 tot 1953 werd het terrein bovendien gebruikt om overgebleven munitie uit het hele noorden onschadelijk te maken. Zo'n 20 procent hiervan verdween echter niet-geƫxplodeerd in de grond.

Omdat het wapentuig met het verstrijken der jaren steeds onstabieler en daarmee gevaarlijker wordt en verzamelaars er regelmatig een schop in de grond zetten, besloot de gemeente Noordenveld tot de omvangrijke ruimingsoperatie. Deze begon in 1999 met de berging van een Messerschmitt Bf109-G in de Peestermaden.

Het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht maakt de vondsten wekelijks onschadelijk. Het gaat daarbij onder meer om afwerp- en geschutsmunitie, mijnen, raketten, mortiergranaten en rook- en traangaspotten. De zoekactie gaat nog tot halverwege 2005 duren, een halfjaar langer dan verwacht. De gemeente betaalt de eerste 45.000 euro van de kosten en van de rest 10 procent. Het Rijk betaalt de overige 90 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ruiming van munitie bij Peest grootste in Nederland

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken