Bekijk het origineel

Homo's boos op curie en paus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Homo's boos op curie en paus

Groen Links wil gesprek met nuntius

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Zowel de homobeweging als GroenLinks heeft zich ernstig gestoten aan uitspraken van het Vaticaan over het homohuwelijk. Het Vaticaan veroordeelde het homohuwelijk gisteren als "afwijkend" en een ernstige bedreiging voor de samenleving. Rooms-katholieke politici zouden zich fel tegen dergelijke wetgeving moeten verzetten.

In het gisteren gepubliceerde document van de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer wijst de Rooms-Katholieke Kerk de adoptie van kinderen door homoseksuele paren met beslistheid af en beperkt zij het huwelijk tot een verbintenis tussen man en vrouw. "Het huwelijk is heilig, terwijl homoseksuele daden ingaan tegen de natuurlijke zedenwet", zo valt te lezen in het twaalf pagina's tellende document, dat is goedgekeurd door paus Johannes Paulus II.

Oppositiepartij GroenLinks heeft zich bijzonder geƫrgerd aan de uitspraken van het Vaticaan. Volgens haar moet de regering de pauselijk nuntius (ambassadeur) in Nederland ter verantwoording roepen voor deze kritiek op het homohuwelijk, die volgens GL een directe aanval op Nederland is. De partij vindt het "onaanvaardbaar" dat het Vaticaan rooms-katholieke politici probeert te dwingen zich tegen de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes te verzetten. Zo'n oproep zou het principe van de scheiding tussen kerk en staat geweld aandoen.

Ook het COC en de Gaykrant hebben geen goed woord over voor de campagne van het Vaticaan. Zij kondigden de publicatie aan van een internationale handleiding over het homohuwelijk, die tegenwicht moet bieden aan de campagne van het Vaticaan.

CDA-kamerlid Ferrier heeft op zich geen moeite met het gewraakte document. Dat hoort volgens haar bij de taak van het Vaticaan. "Maar het CDA zit niet zo in elkaar dat de partij volgt als Rome roept. Politici hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Dat heeft alles met de scheiding tussen kerk en staat te maken."

Het Vaticaan is de campagne tegen het homohuwelijk begonnen, omdat het vreest dat steeds meer landen het burgerlijk huwelijk zullen openstellen voor homo's en lesbiennes. In Nederland gebeurde dat in december 2000 voor het eerst ter wereld, waarna op 1 april 2001 in Amsterdam de eerste vier homoparen in de echt werden verbonden. Belgiƫ volgde dit jaar. Nieuw-Zeeland en ook Canada werken momenteel aan wetgeving om het homohuwelijk mogelijk te maken.

Wettelijke erkenning van homoseksuele verbintenissen of de gelijkstelling van deze relaties aan het huwelijk betekent niet alleen "de goedkeuring van afwijkend gedrag", maar verdoezelt volgens het Vaticaan ook de "fundamentele waarden die behoren tot de gemeenschappelijke erfenis van de mensheid."

Het Vaticaan weet zich verzekerd van steun van de Amerikaanse president Bush. Hij sprak zich woensdag nog uit tegen het homohuwelijk en pleitte ervoor vast te leggen dat een huwelijk alleen een verbintenis is tussen een man en een vrouw.

Zie ook pag. 2.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Homo's boos op curie en paus

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken