Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Monotheïsme eerder in Europa dan gedacht"

2 minuten leestijd

ATHENE - Archeologen denken dat de oude Grieken al lang voor de komst van het christendom een monotheïstisch geloof (geloof in één god) aanhingen. Dit zou blijken uit de toevallige ontdekking van een tempel van Zeus aan de voet van de Olympus in Griekenland.

Dat maakten archeologen gisteren bekend. De tempel werd gevonden tijdens werkzaamheden aan de bedding van de Vaphyrasrivier. Deze loopt dwars door het Dion-tempelcomplex aan de voet van de Olympusberg in het noorden van het land. Volgens de mythologie was de Olympus de thuishaven voor de twaalf goden, met als oppergod Zeus.

Naast de fundamenten van de tempel vonden de archeologen veertien marmeren blokken met afbeeldingen van adelaars erin gegraveerd, het symbool van Zeus. Ook werd een standbeeld van Zeus zonder hoofd gevonden. De tempel dateert van voor Christus. Opschriften op de tempel verwijzen naar Zeus als de "hoogste." Het is de eerste keer dat een tempel van deze aard is ontdekt.

"We weten dat deze vorm van godsdienst heel belangrijk was in de overgang van het polytheïsme naar het geloof in één god. De vondst dateert van voor Christus. Dat is belangrijk", aldus projectleider Pantermalis.

De opgravingen gaan nog door. Nieuwe ontdekkingen worden verwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken