Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Pas op voor vogelpest uit Italië"

1 minuut leestijd

ROERMOND (ANP) - LTO-Nederland waarschuwt voor het risico dat Nederland vogelpest 'importeert' uit Italië, net nu ons land daarvan vrij lijkt te zijn.

Boeren mogen hun pluimveestallen binnenkort waarschijnlijk vullen. Omdat er in Nederland weinig pluimvee en broedeieren zijn, halen boeren die wellicht uit Italië. Maar dat land is nog steeds niet verlost van het vogelpestvirus.

Het gaat in Italië om besmettingen met het zogeheten laag-pathogeen influenzavirus van het type H7N3. Tussen 10 oktober 2002 en 10 juni 2003 zijn in de provincies Lombardia en Veneto 327 bedrijven besmet verklaard, zo meldt het productschap PVE. In 281 gevallen gaat het daarbij om bedrijven met vleeskalkoenen. LTO en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders NOP roepen de Nederlandse pluimveesector op zich "terdege bewust" te zijn van de gevaren die spelen bij contacten met Italië. Vrachtauto's welke in Italië die pluimveebedrijven hebben bezocht, moeten bij terugkomst in Nederland grondig worden gereinigd en ontsmet, vindt LTO.

Inmiddels zijn in Limburg de vervoerbeperkingsgebieden Echt en Nederweert-Noord vorige week vrijgegeven. Het is nu wachten op de resultaten met de verklikkippen in Nederweert-Zuid, voordat heel Limburg kan worden vrijgegeven. Met die kippen kan worden aangetoond dat het virus niet meer in de stallen aanwezig is. De Limburgse land- en tuinbouwbond verwacht dat dit 22 augustus gebeurt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken