Bekijk het origineel

Lokale overtredingen vaker aangepakt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lokale overtredingen vaker aangepakt

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het openbaar ministerie heeft de afgelopen drie jaar twee keer zoveel mensen moeten vervolgen voor het overtreden van plaatselijke regels, de zogenoemde algemene plaatselijke verordeningen.

Dat komt, volgens een woordvoerder van het parket-generaal van het OM gisteren, omdat een aantal gemeenten heel gericht beleid voert tegen de verloedering van hun plaats.

In 1999 kreeg justitie nog ongeveer 25.000 van dit soort zaken aangeleverd. In 2002 waren dat er al 51.815. Vorig jaar belandden circa 2700 mensen achter de tralies voor het schenden van lokale regels.

Het OM krijgt de meeste van deze strafzaken aangevoerd vanuit Amsterdam (15.800 in 2002). Rotterdam volgt met 10.200 dossiers in datzelfde jaar. Opvallend genoeg staat Heerlen met 3500 zaken op de derde plaats. "Deze drie steden hebben een gerichte aanpak van de overlast, bijvoorbeeld veroorzaakt door drugsgebruik", legt de zegsman van het parket-generaal uit. Na Heerlen volgen Den Haag en Utrecht met respectievelijk 3300 en 2900 inzendingen van overtredingen.

Niet alleen de grote steden, ook kleinere plaatsen maken volgens het openbaar ministerie regelmatig gebruik van de plaatselijke regelgeving. Zo wordt die bijvoorbeeld nu ingezet om wildkamperen een halt toe te roepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Lokale overtredingen vaker aangepakt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken