Bekijk het origineel

Ruimte op de prairie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ruimte op de prairie

2 minuten leestijd

BROOKINGS - Toen hij tien jaar geleden van Chicago naar South Dakota werd overgeplaatst, moest Joop Bollen de kaart erbij halen om op te zoeken waar de plek lag waar hij als graanhandelaar aan de slag ging.

Nu reist de geboren Nederlander beurzen en conferenties in Nederland, Engeland, Ierland en Canada af om de Amerikaanse landbouwstaat aan de man te brengen als de ideale plek om een melkveeteeltbedrijf te beginnen.

Bollen spreekt drie talen en zijn verhaal is simpel: de regels zijn redelijk, er is land volop en de zaken kunnen profijtelijk zijn. Een groot melkveebedrijf kan een inkomen van zes cijfers opleveren, zegt hij.

De meeste mensen met wie Bollen spreekt hebben de advertenties gelezen die hij in Europese landbouwbladen plaatst, met de nostalgische blik van het eind van de negentiende eeuw. Inmiddels heeft hij vijftien boerengezinnen uit Belgiƫ, Nederland, Engeland en Canada weten over te halen zich in South Dakota te vestigen.

Daar is lef en geld voor nodig. "De beste mensen zijn degenen die sceptisch zijn", zegt Bollen.

Iowa State University helpt gemeentebesturen die in samenwerking met een Nederlands bedrijf de migratie van boerengezinnen uit Nederland proberen te vergemakkelijken. In juni kwamen enkele Nederlandse melkveehouders poolshoogte nemen in Iowa.

"De jongeren (in Amerika) willen niet op de boerderij blijven", zegt Louise van Ersvelde, die het bezoek in Brooklyn, Iowa, coƶrdineerde. "Zij willen naar de universiteit en hun gang gaan. Uiteindelijk komen ze terug, maar dan kan het te laat zijn."

De wet kan een belemmering zijn om zich in de VS te vestigen. Dertig Amerikaanse staten kennen wettelijke beperkingen op buitenlandse eigendom van grond.

Arjan Blok (30) vestigde zich vorig jaar in South Dakota en is maar al te blij met de ruimte. Toen zijn grootvader Jan (83) op bezoek kwam, tuurde de oude man in de verte en nam hij de stilte in zich op. Als hij jong was geweest, zou hij ook zijn gegaan, zei opa Blok.

Na acht jaar heeft Wim Hammink (48) geen spijt dat hij met zijn vrouw Nicolien naar South Dakota is verhuisd. "Ik doe in dezelfde zaken, alleen in een ander land." In Almelo had Hammink 50 koeien op 24 hectare, in South Dakota 1000 koeien op 320 hectare, waarvan de helft in eigendom en de helft in pacht. Hij heeft twaalf personeelsleden en een adviesbureau, begeleidt andere buitenlandse boeren en gaat dikwijls met Bollen mee op reis om zijn succesverhaal te vertellen. Hammink gaat nog dikwijls op bezoek bij familie en vrienden in Nederland, maar 'thuis', dat is South Dakota.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ruimte op de prairie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken