Bekijk het origineel

Poorten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Poorten

2 minuten leestijd

"Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomende."

Hebree├źn 13:14

Een stad heeft inwoners. Zo heeft de hemel ook zijn burgers. Daarvan zegt Paulus dat hun wandel is in de hemel. Daar is hun burgerrecht en afkomst. Die stad is gevuld met burgers; niet alleen die er al zijn, ook zij die nog op aarde leven.

Iedere stad heeft haar regeerder of koning. Zo waren er in vroeger dagen de koningen van Sodom en Gomorra. De hemel heeft ook een koning: God de Vader als opperbevelhebber, zijnde de Koning der koningen. De Heere Jezus is hier Koning als Middelaar, na Zijn diepe vernedering.

Een stad heeft ook poorten, waar iedereen die in de stad mag komen, moet doorgaan. Wanneer er echter aan de hemel poorten worden toegeschreven, moet dit niet naar de letter worden verstaan. De eerste poort is hier de Heere Jezus, met al Zijn verdiensten en weldaden. Daarvan getuigt Hij Zelf: "Gaat in door de enge poort." Wij moeten door deze poort ingaan, en zo niet, wij komen niet in die stad. Een andere poort is de bekering en heiligmaking. Dat is niet anders dan Christus' Geest deelachtig te zijn door wedergeboorte en vernieuwing. Deze poort moet men ook door. De laatste poort is de tijdelijke dood. Die moet men ook door, want zo brengt de Heere Zijn kinderen in die stad.

Guillelmus Saldenus,

predikant te 's-Gravenhage

(Geestelijke honingraat, 1695)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Poorten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken