Bekijk het origineel

Bush positief over beraad Noord-Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bush positief over beraad Noord-Korea

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Bush is optimistisch gestemd over de openheid bij Noord-Korea voor beraad. Gisteren sprak hij in Washington van een "positieve ontwikkeling."

Noord-Korea verklaarde donderdag bereid te zijn met China, de Verenigde Staten, Japan, Rusland en Zuid-Korea overleg te voeren over de crisis vanwege de nucleaire ambities van de Noord-Koreanen.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Fedotov, zei gisteren te verwachten dat gesprekken tussen de zes landen in de nabije toekomst worden gehouden. De zegsman van het Witte Huis, Scott McClellan, kon niet zeggen wanneer het overleg zal plaatshebben.

De Amerikaanse wapenonderhandelaar John Bolton verwelkomde het nieuws en hij noemde het Noord-Koreaanse besluit bemoedigend. Hij voegde er echter aan toe geen details te kennen van Pyongyangs bedoelingen. Bolton zei verder te vermoeden dat de bezorgdheid over het wapenprogramma van het communistische land nog blijft bestaan als de onderhandelingen eenmaal zijn begonnen.

Een datum is er volgens Fedotof echter nog niet. "De mededeling werd pas gisteren gedaan." Hij verwacht dat diplomaten de komende tijd zullen onderhandelen over de plaats waar en het tijdstip waarop de gesprekken zullen worden gevoerd. Functionarissen in Washington zeiden eerder dat het overleg mogelijk in september in de Chinese hoofdstad Peking zal plaatsvinden.

Met de toezegging lijken de Noord-Koreaanse leiders toe te geven aan Amerikaanse druk. Washington eist al maanden dat Noord-Korea met de meest betrokken landen om tafel gaat zitten. Pyongyang wilde echter alleen één op één met de Amerikanen praten over de nucleaire crisis.

Het hoog opgelopen conflict ontstond in oktober vorig jaar, toen de Noord-Koreanen moesten bekennen dat ze aan een geheim nucleair wapenprogramma werkten. Sindsdien hebben de Noord-Koreanen, de Verenigde Staten en China eenmaal op hoog niveau overleg gevoerd.

Dat gebeurde eind april in Peking. De andere direct betrokken landen, Zuid-Korea, Japan en Rusland, waren daarvoor niet uitgenodigd.

De International Crisis Group in Brussel, een onderzoeksinstelling ter voorkoming van conflicten, meldde gisteren in een 53 pagina's tellend rapport dat Pyongyang momenteel de middelen heeft om zes kernbommen te produceren en over tien jaar ruim 200. "Noord-Korea heeft waarschijnlijk de materialen, de capaciteit en -afgaande op huidige aanwijzingen- de intentie om binnen een paar maanden zes kernbommen te maken en meer dan 200 in 2010", aldus ICG-voorzitter Gareth Evans.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bush positief over beraad Noord-Korea

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken