Bekijk het origineel

Housers krijgen er geen genoeg van

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Housers krijgen er geen genoeg van

Trimbos-instituut: We kunnen het beste het drugsgebruik zo goed mogelijk volgen

7 minuten leestijd

Een boom van een vent strompelt verder. Van de omgeving merkt hij niets. De pupillen staan als schoteltjes in z'n ogen. Het gebonk van de housemuziek die in de tenten wordt gedraaid gaat door merg en been. Een halfblote jongen gaat bij het krieken van de dageraad nog even door. Enthousiast zet hij het geluid in z'n auto op het maximum. Die zondag gaat hij door, naar een volgend feest.

Recreatieterrein Bussloo 1997. De housers lijken er niet genoeg van te kunnen krijgen. Behalve die enkeling die in de evangelisatiebus onder een warme deken schuilt. En het onbekende aantal partygangers dat even in de chill-out-room moet afkoelen of bij de EHBO aanklopt omdat zij zich niet lekker voelen.

Sinds gisteren is bekend hoeveel bezoekers van grote houseparty's zo'n medische post bezoeken. Educare, een instelling die 60 procent van de medische hulp tijdens deze grootschalige festivals organiseert, houdt sinds 1996 bij hoeveel housers haar EHBO-posten aandeden. Dit aandeel daalde gestaag: van 12 dansers op de 1000 in het begin naar 8 op de 1000 in 2002.

"De meeste bezoekers komen met vage klachten: ze voelen zich niet lekker, zijn duizelig, hebben buikpijn of hoofdpijn, wat misschien niet verwonderlijk is", lacht onderzoekster Femke Pijlman van het Trimbos-instituut, doelend op het massieve geluid van de housemuziek die tijdens de party's wordt gedraaid. "Over het algemeen zijn de problemen niet ernstig."

Uitputting

Veel gezondheidsklachten zijn het gevolg van uitputting en oververhitting door het eindeloze gedans in hete ruimten met een hoge luchtvochtigheid. Zelfs bij party's in de buitenlucht lopen deze waarden hoog op. De hoogst gemeten waarden op een houseparty zijn 31 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 98 procent.

Twee op de vijf mensen met gezondheidsproblemen op een houseparty hebben drugs gebruikt. Dat komt tijdens houseparty's veelvuldig voor, ondanks controle bij de ingang van eigen bewakingsdiensten. Doel is om ondanks uitputting, het late of nachtelijk tijdstip en de hitte door te kunnen dansen. Housers kunnen daar geen genoeg van krijgen.

Partygangers gebruiken vaak xtc-pillen (ecstasy), alcohol en speed, minder frequent cocaïne en amfetamine. "Gemiddeld slikt een bezoeker een à twee pillen, maar er zijn er die hun consumptie via een compleet slikplan opbouwen", vertelt Pijlman, die zelf een houseparty bezocht om te kijken hoe het er op de EHBO-posten toegaat.

Festival der festivals

Het Trimbos-instituut en Educare publiceerden hun cijfers niet zonder reden gisteren. Vandaag wordt Dance Valley gehouden. Tot vanavond 11.00 uur dendert het in het recreatiegebied Spaarnwoude, tussen Haarlem en het Noordzeekanaal, van de housemuziek. De oase van "groen, natuur en rust", zoals de VVV's het gebied omschrijven, is momenteel veranderd in een orkaan aan decibellen, drukte en drugs.

Zelf noemen housers hun party's dansfeesten. Dance Valley draagt als kreet "We can't get enough" (We kunnen er geen genoeg van krijgen). Het massa-evenement wordt door kenners omschreven als het "festival der festivals." Honderdvijftig diskjockeys draaien in zestien tenten zes verschillende soorten house, waaronder mellow, mixed en hardcore. Niet minder dan tien liveoptredens staan gepland, en top-dj's met bizarre namen als Sister Bliss, Bad Boy Bill, Junkie XL, JP, S.H.O.K.K., Laidback Luke en Organ Donors.

Het aantal bezoekers is beperkt tot 40.000. De organisatie moet dit maximum van de gemeente Velsen hanteren omdat het evenement twee jaar geleden fors uit de hand liep. De tussen de 80.000 en 100.000 schaars geklede feestgangers moesten grotendeels lopend in de regen naar het dichtstbijzijnde NS-station door een gebrek aan openbaar vervoer.

De vervoersstromen na het feest waren weliswaar destijds slecht georganiseerd, de gezondheidsproblemen tijdens het festival waren nauwelijks groter dan op een gemiddeld grootschalig dansevenement, relativeert het gisteren verschenen rapport. Educare telde 8 bezoekers op de 1000 die hun post bezochten, tegen 7 op de 1000 in het gehele jaar 2001.

Pillentests

In 1997, het jaar waarin in Bussloo bij Apeldoorn voor het eerst een houseparty werd gehouden, lag het promillage EHBO-bezoekers nog op 12. Dat komt doordat destijds nog weinig voorzieningen waren, zoals afkoelingsruimtes, voldoende personeel en routes over het terrein. "Bovendien waren er in die tijd nog veel pillen in omloop waarvan niet duidelijk was welke stoffen erin zaten", aldus Pijlman.

Vanwege deze onduidelijkheid gaf het ministerie van Volksgezondheid in 1992 -al voor de opkomst van de massale evenementen- de opdracht aan het gerenommeerde Trimbos-instituut uit Utrecht xtc-pillen die rondgaan op houseparty's te (laten) testen via het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Housers kunnen hun xtc-pillen voorafgaand aan het feest laten testen op het kantoor van een regionale instelling voor verslavingszorg.

Vanaf 2001 zijn alle tests systematisch geregistreerd. Een aangeboden pil wordt in het systeem gestopt en vergeleken op vorm, kleur, breuklijn, gewicht en stoffen die de pil bevat. Als er een onbekende pil is, kan de danser deze afstaan om via een laboratoriumtest duidelijk te krijgen of de pil de stoffen bevat waarvoor die is aangeboden. "Meestal hebben ze een stuk of tien van deze pillen gekocht, zodat ze er wel een kunnen missen", aldus Henk Maurits, voorlichter van het Trimbos-instituut. De pillen zijn bestemd voor eigen consumptie of voor vrienden.

Vanaf 1999 bevat 95 procent van alle xtc-pillen de opwekkende stof MDMA. De vervuiling was in 1997 het grootst: toen bevatte zelfs eenderde van alle pillen die als MDMA werden verkocht, die stof niet. De pillen waren gevaarlijker dan gewoonlijk. In 1997 was het aantal zieken dan ook het hoogst: 13 op de 1000 housers.

Bewusteloos

Sterk in opkomst als partydrug is GHB, een narcosemiddel. "Hiervan kunnen gebruikers bewusteloos raken" aldus Pijlman. EBHO'ers proberen GHB-gebruikers door voortdurende lichamelijke prikkels bij bewustzijn te houden. "Opmerkelijk is dat ze na deze periode van afwezigheid of zelfs bewusteloosheid uitgerust weer het feest induiken", constateerde de onderzoekster tijdens haar eenmalige bezoek aan een houseparty.

De problemen als gevolg van drugsgebruik tijdens houseparty's veranderen. Bij de EBHO-posten blijkt dat het aantal gezondheidsklachten door het gebruik van speed (amfetamine) en xtc sinds 1996 afneemt en dat door het nuttigen van alcohol toeneemt. "Het publiek van houseparty's wordt gewoner", constateert Pijlman. "Vroeger waren het vooral gabbers, nu komt er steeds meer een algemeen publiek."

Ook het extra riskante combineren van xtc met andere verslavende middelen is aan verandering onderhevig. Het gebruik van xtc met speed nam af, het gecombineerde gebruik van xtc met alcohol neemt toe.

Een andere trend is dat xtc-gebruikers na de party vitaminepreparaten gebruiken om de negatieve gevolgen van de harddrug, extreme vermoeidheid en depressiviteit, weg te werken.

Doden voorkomen

Het controlesysteem DIMS draagt ertoe bij dat de Nederlandse instellingen voor verslavingszorg de Nederlandse xtc-markt goed overzien. Dit heeft vermoedelijk zelfs dodelijke slachtoffers voorkomen. De laatste keer dat het Trimbos-instituut waarschuwde tegen een gevaarlijke pil, was in 2001. Toen ontdekte de instelling in het uitgaanscircuit in Kerkrade en Eindhoven pillen die als xtc werden verkocht, maar waar PMA (parametoxy amfetamine) in zat. Maurits: "In de ons omringende landen zijn vijftien doden gevallen door pillen met PMA, in Nederland mede dankzij het monitoringsysteem niet een. We hebben de opkomst van de gevaarlijke stof snel gemeld aan de organisatoren van houseparty's, gezondheidskundige diensten, de overheid en de pers."

Maurits erkent dat er sprake is van een paradox in de situatie: enerzijds waarschuwt zijn instituut tegen het gebruik van harddrugs, anderzijds zit Trimbos boven op de drugsmarkt. "Het is nu veiliger op grootschalige party's, maar drugsgebruik blijft een risico. Xtc is tenslotte een harddrug. Als een tenger 16-jarig meisje dat 40 kilo weegt en een zwak hart heeft wat hooggedoseerde pillen slikt, heeft ze kans op ernstige tot zeer ernstige problemen, soms met dodelijke afloop. Nu kun je het drugsgebruik negeren. Wij gaan er echter van uit dat het toch gebeurt. Door deze pragmatische aanpak kunnen we beter waarschuwen voor de gevaren."

Huishoudbeurs

Trimbos-onderzoekster Pijlman -"Ik houd wel van de muziek, niet van de party's en de drugs"- denkt dat de gezondheidsnadelen van de grootschalige houseparty's wel meevallen. "Misschien zijn ze wat extremer dan andere evenementen, maar ik maak me sterk dat op de Huishoudbeurs ook de nodige 50-plus-vrouwen onwel worden. Natuurlijk is drugsgebruik altijd riskant. Je kunt er een psychische stoornis mee uitlokken."

Het onderzoek kent zijn beperkingen. Educare registreert alleen de EHBO-posten die deze instelling zelf bemenste op zeer grootschalige evenementen. Vergelijkingsmateriaal met andere grootschalige evenementen heeft Pijlman niet.

Jammer, want dat maakt vergelijking met voetbalwedstrijden, met veelal bovenmatig alcoholgebruik, onmogelijk. Het maakt ook een vergelijking met EO-jongerendagen onmogelijk. Daar komt een vergelijkbaar publiek: jongeren op zoek naar muziek waarvan ze houden. Zij gebruiken echter -naar we mogen aannemen- geen drugs. Juist daarom lijkt het uitgesloten dat 8 op de 1000 bezoekers van de EO-jongerendagen tijdens die happening medische hulp nodig hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Housers krijgen er geen genoeg van

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken