Bekijk het origineel

Katten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Katten

4 minuten leestijd

De column van Ben Schoon over kattenbelasting (RD 29-7) is een uitstekend verhaal. Er klopt echter één ding niet in. Er is wel degelijk (sinds 1 april 2002) een landelijk aanlijngebod voor katten!

Dit is er op grond van artikel 16, 3e lid, van de op die datum van kracht geworden Flora- en faunawet. Kijkt u maar na.

Mevrouw Wermer van Dierenbescherming obstrueert willens en wetens dit wetsartikel door te weigeren haar leden te adviseren katten aan te lijnen of binnen te houden, met het (non-)argument dat die beesten nu eenmaal "vrije ruimte nodig hebben."

Johan Huber

Van Almondeweg 50

3231 CS Brielle

Katten (slot)

Al na twee regels is duidelijk dat de heer Ben Schoon (RD 29-7) een kattenhater is.

Als de kinderen van Schoon zo vaak een worminfectie oplopen, is het misschien verstandig om na het spelen de handjes van de kinderen grondig te wassen, nageltjes kort te houden en ze te borstelen met een nagelborstel.

En katten die een zandbak met deksel gebruiken als toilet? Lariekoek!

Dan de borders waarvoor de schrijver van dit overigens walgelijke artikel steeds nieuwe plantjes moet kopen. Hij zou plantjes kunnen kopen waaraan katten een hekel hebben.

Slapeloze nachten door krolse katten, is dat niet een 'tikkeltje' overdreven? Natuurlijk is het vervelend als de katten in de buurt lawaai maken, maar ze zijn helaas niet de enigen. Als Schoon meent hiervoor van z'n werk te moeten verzuimen, hoe staat het dan met zijn arbeidsmentaliteit?

Ook zou de mussenstand al jaren dalen door, jawel, jagende katten. De dalende mussenstand is echter het gevolg van onder andere afnemende mogelijkheid om te nestelen, overbebouwing en gebrek aan voedsel (granen, zaden) in grote gebieden. Hoe is het anders te verklaren dat er de laatste jaren wel steeds meer merels komen?

Misschien kunnen we als abonnee van het RD voortaan verschoond blijven van dergelijk minderwaardig geschrijf.

Tot slot: wij hebben zeven katten, lieve, aanhankelijke dieren, medeschepselen. Ze waren verwaarloosd en afgedankt door anderen.

Ze wonen bij ons in plaats van asielplaatsen in te nemen. Ze kosten de gemeenschap geen handenvol geld, maar ons. Het is ze van harte gegund! Verder hebben we met buren afspraken gemaakt over echte overlast, niet over nonsens.

Fam. Geusebroek-de Lange

Molenstraat 46

2712 XN Zoetermeer

Mythevorming (III)

Uit het citaat van Bomans in Elsevier inzake de bijdrage van L. M. P. Scholten tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de SPG (RD 31-7) blijkt dat deze toen in het geheel niet over Rome sprak. In een telefoongesprek tussen de heer Scholten en mij bleek evenwel dat Bomans de uitdrukking "roomse broodgod" in de discussie uit de mond van Scholten optekende. Dat staat ook in het Elsevier-verslag van Bomans.

J. van der Graaf

Van Hogendorplaan 50

1272 GH Huizen

Mythevorming (IV)

De Opgemerkt van J. van der Graaf (RD 31-7) behoeft correctie.

Het verhaal in Elsevier van Godfried Bomans over de verkiezingsbijeenkomst van de SGP in Capelle aan den IJssel staat wel in "De man met de witte das", dat als ondertitel heeft "Spelen in de zandbak van de Nederlandse politiek". In de uitgave uit 1971 (Amsterdam, Elsevier) zegt Bomans op pag. 96 over Scholten: "U zult het niet geloven, maar een man als Scholten pleitte in alle ernst voor handhaving van het processieverbod en voerde als argument aan, dat de gereformeerden anders gedwongen waren zich 'voor de roomse broodgod in de modder te werpen'"

Als Scholten verklaart (Opgemerkt RD 26-7) deze woorden niet te hebben gebruikt, dan geloof ik hem. Bomans heeft ze echter wel degelijk neergeschreven.

Is hiermee een misverstand rond mythevorming opgehelderd?

Cor W. Stigter

Turfsingel 13

2802 BB Gouda

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Katten

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken