Bekijk het origineel

Tadzjikistan werkt moslims tegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tadzjikistan werkt moslims tegen

Meer dan 30 moskeeën dicht

2 minuten leestijd

DUSJANBE - De autoriteiten van Tadzjikistan sluiten moskeeën en dwingen jonge moslimstellen die willen trouwen een westerse bruiloft -met muziek en dans- te organiseren.

In het noorden van de voormalige sovjetrepubliek, district Isfara, zou een medresse (islamitisch onderwijsinstituut) worden geopend, maar de autoriteiten hebben dit verhinderd. "Het is de enige medresse in het hele gebied", zegt Mukhamadali Abdumalakov van de lokale islamitische partij. "Volgens de Tadzjiekse godsdienstwet is het verboden godsdienstlessen te geven zonder een officieel erkend diploma van een religieus instituut. De vraag rijst wie de mensen hier godsdienstles gaat geven, nu de autoriteiten de enige school in de regio sluiten. Er zijn inmiddels mensen gearresteerd die illegaal lessen verzorgden."

De Tadzjiekse president Rakhmonov verklaarde onlangs dat drie verdachte terroristen uit Isfara kwamen. Hij is bezorgd dat het gebied is geïnfecteerd door de radicale islam. Na zijn speech is de controle in Isfara verstevigd. Volgens de president zijn ten minste 33 van de 152 moskeeën gesloten. Om deze actie te rechtvaardigen, verklaarde de regering dat er te veel moskeeën zijn en dat een aantal niet correct is geregistreerd. De regering gelastte tevens het ontslag van 20 procent van de imams, op verdenking van politieke activiteiten.

Isfara is een uitzonderlijk gebied; de bevolking is er godsdienstiger dan elders in het land. Met de verkiezingen in 2000 kwam de islamitische partij uit op een grote meerderheid.

Volgens Abdumalakov vormt het sluiten van moskeeën niet de enige druk waarmee moslims te maken krijgen. Ongeveer een jaar geleden werden alle luidsprekers, waarmee moslims tot het gebed worden opgeroepen, uit de moskeeën verwijderd. En jonge stellen die willen trouwen, moeten dat op Europese wijze doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Tadzjikistan werkt moslims tegen

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken