Bekijk het origineel

FNV waarschuwt voor te veel zon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FNV waarschuwt voor te veel zon

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Werkend Nederland ploetert voort in de vakantiehitte. Werknemers vragen vakbonden om advies. En terwijl veel mensen verkoeling zoeken op het strand, draaien reddingsbrigades overuren.

FNV Bondgenoten heeft gisteren ongeveer honderd telefoontjes van leden gekregen met vragen over de warmte. De vakbond geeft aan dat de maximale temperatuur voor (zittend) kantoorwerk 30 graden is, voor licht werk 28 graden en voor intensief werk 26 graden. Als de temperatuur boven dit maximum uitkomt, moet volgens de FNV alles worden gedaan om de belasting zo laag mogelijk te houden, zoals kortere werktijden, pauzeren in koelere ruimtes, aangepaste kleding, extra ventilatie, veel drinken en het installeren van luchtkoelingstechniek voor een meer structurele aanpak.

Daarnaast waarschuwt de FNV mensen die buiten werken, zoals postbodes, bouwvakkers, boswachters en agrariërs. Aangezien zij worden blootgesteld aan direct zonlicht (UV-straling), lopen ze een verhoogde kans op huidkanker. Aangeraden wordt bijvoorbeeld de zon tussen 12.00 en 15.00 uur te mijden, iets op het hoofd te dragen en zich goed in te smeren.

De hitte bezorgt ook de reddingsbrigades en strandwachten drukke tijden. Ze patrouilleren op volle sterkte. De brigades blijven de komende week met volledige bezetting aanwezig op de stranden. Al is het druk op de stranden, ze kunnen het werk nog goed aan. De brigades werken vooral preventief. Ze lichten mensen voor over gevaarlijke situaties in het water.

Zie verder pag. 3.

Waterschap waarschuwt zwemmers

Vervolg van voorpagina

Zwemmers moeten met dit warme weer extra uitkijken. De waterstand in meren en plassen die in verbinding staan met rivieren en beken zal de komende dagen verder dalen. Dat kan een plotselinge explosie van cyanobacteriën ofwel blauwalgen tot gevolg hebben. Zwemmers kunnen open water dat ongebruikelijk laag staat en erg warm is om die reden beter mijden.

Dat zeggen woordvoerders van verschillende waterschappen in de buurt van grote rivieren. Zij nemen de komende tijd extra vaak monsters van zwemwater om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Zwemmen in een laag blauwalgen kan maag- en darmklachten en uitslag veroorzaken. Zwemwater waar de cyanobacterie is aangetroffen, wordt meestal direct gesloten.

Een hittegolf zorgt altijd voor een toename van het aantal gezondheidsklachten na zwemmen in meren en plassen, zegt M. van Eerden van de afdeling water van de provincie Gelderland. De giftige blauwalg gedijt goed bij hoge watertemperaturen.

De warmte zorgt ook in dierentuinen voor een speciale aanpak. IJsblokjes met ingevroren fruit, douches voor struisvogels, sproei-installaties voor de chimpansees: het is een kleine greep uit de maatregelen die dierentuinen nemen om hun bewoners verkoeling te geven.

Nathouden van dieren is een veelgebruikt middel. In de Rotterdamse diergaarde Blijdorp doen de verzorgers dat bij de olifanten. Die hebben volgens een woordvoerster het meeste last van de hitte. "We spuiten ze nat, maar wat ze zelf doen tegen de hitte, is zichzelf met zand besproeien. Dat is een teken dat ze het warm hebben", vertelt de woordvoerster van het park.

Pooldieren heeft Blijdorp niet meer en de meeste dieren vinden het eigenlijk wel prettig dit warme weer. "We hebben veel dieren die van oorsprong uit warme streken komen, dus die vinden het helemaal niet erg."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

FNV waarschuwt voor te veel zon

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken