Bekijk het origineel

Stroombedrijf let op watertemperatuur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stroombedrijf let op watertemperatuur

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder Tennet heeft gisteren een waarschuwing doen uitgaan voor stroombedrijven.

De zogeheten code oranje is afgegeven over de temperatuur van het oppervlaktewater. Als die te hoog wordt, mogen stroombedrijven geen koelwater meer lozen, waardoor ze uiteindelijk geen stroom meer mogen produceren.

Het oppervlaktewater bij Lobith is boven de 23 graden Celsius gekomen. Er is nog geen sprake van een alarmerende situatie, maar waakzaamheid is geboden. De laatste keer dat een code rood is afgegeven, was bij de hittegolf van 1994. Verbruikers werden destijds ertoe opgeroepen extra zuinig met elektriciteit te zijn. Grote problemen bleven uit.

Een woordvoerster van Tennet gaf gisteren aan dat er op dit moment nog geen problemen te verwachten zijn. "We zitten midden in de vakantiepiek", verklaarde ze. "Veel mensen zijn weg. Daardoor is de vraag naar stroom kleiner dan normaal."

Het energiebedrijf Nuon bespeurt een aanzienlijke stijging van het energieverbruik. "We zien een stijging van circa 4 procent ten opzichte van de vorige zomer. Dat komt doordat er meer airconditioningsystemen zijn. En als de temperatuur boven de 25 graden komt, werken dergelijke systemen niet meer zo efficiƫnt."

Het hoge verbruik heeft gevolgen voor de stroomprijzen. Op de stroombeurs zijn de prijzen de afgelopen weken verdubbeld. "Dat heeft vooral te maken met de grote vraag uit Frankrijk", aldus Nuon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Stroombedrijf let op watertemperatuur

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken