Bekijk het origineel

Daling van aantal arbeidsongevallen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Daling van aantal arbeidsongevallen

Sociale Zaken registreerde 100.000 ongelukken

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat eerste hulp nodig had na een ongeval op het werk is in 2001 licht gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Het ministerie van Sociale Zaken registreerde in totaal 100.000 arbeidsongevallen, tegen 110.000 in 2000.

De kosten van medische behandeling bedroegen 42 miljoen euro. Het gaat dan overigens om de minder ernstige arbeidsongelukken. Dodelijke ongevallen en zeer ernstige ongevallen met ziekenhuisopname zijn niet in de cijfers opgenomen.

Uit het rapport "Arbeidsongevallen 2001", dat staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt verder dat mannen 3,5 keer zoveel kans hebben op een ongeluk als vrouwen. Verder blijken jongeren in de horeca, de bouw en de metaalsector een kwetsbare groep.

Gezien het relatief hoge aantal ongevallen onder jongeren, heeft Sociale Zaken een nader onderzoek ingesteld in de bouw- en metaalsector. Daaruit kwam naar voren dat vooral jongeren met een flexibel arbeidscontract of met lange werkweken een verhoogd risico liepen. Ook jonge arbeidskrachten die in dienst zijn bij kleine bedrijven lopen een grotere kans op een bedrijfsongeval.

Het ministerie probeert via het Programma Versterking Arbeidsveiligheid het aantal arbeidsongevallen terug te dringen. Jongeren en uitzendkrachten krijgen in dit programma speciale aandacht.

Ook de Arbeidsinspectie let extra op de arbeidsomstandigheden voor uitzendkrachten. De dienst is verder met een grote inspectie bezig in de bouw, waar speciaal gelet wordt op het gevaar van valpartijen.

Daarnaast probeert Sociale Zaken bedrijven te stimuleren de veiligheid van de machines te verbeteren. Een bedrijf dat een veiliger machine wil ontwikkelen kan een beroep doen op een aantal subsidieregelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Daling van aantal arbeidsongevallen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken