Bekijk het origineel

Winstval bij Nutreco door lage zalmprijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Winstval bij Nutreco door lage zalmprijs

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het voedingsconcern Nutreco is stevig in de rode cijfers beland. Het in varkens, kippen, veevoeder en vis gespecialiseerde bedrijf leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 186,3 miljoen euro. Dat werd vooral veroorzaakt door slechte zalmprijzen en omvangrijke afschrijvingen.

De zalmprijzen -die in Europa in het eerste halfjaar een dieptepunt bereikten- spelen Nutreco parten. Vanmorgen deelde het bedrijf bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers mee dat het in de afgelopen zes maanden 182,9 miljoen euro aan afschrijvingen in de boeken heeft gezet. De grootste last wordt veroorzaakt door afboekingen in Noorwegen van ruim 168 miljoen euro, voornamelijk op de aankoop van Hydro Seafood. In verband met de lage zalmprijzen moest het voedingsbedrijf uit Amersfoort deze dochter voor minder geld in de boeken zetten. Ook schreef Nutreco 14,6 miljoen euro af op deelnemingen.

Als de afschrijvingen niet worden meegerekend, boekte Nutreco een winst van 5,7 miljoen euro. Dat is veel beter dan de verwachting van analisten.

In de eerste zes maanden van 2002 bedroeg de nettowinst 4,7 miljoen euro. De omzet viel terug van 1,84 miljard euro tot 1,73 miljard. Nutreco doet geen uitspraken over de winstverwachting voor het hele boekjaar, maar blijft hoopvol over de markt voor gekweekte vis. "Ondanks de moeilijke omstandigheden in de zalmkweekindustrie, heeft Nutreco onverminderd vertrouwen in de viskweek", aldus 's werelds grootste zalmkweker.

Nutreco wil weer in de zwarte cijfers terechtkomen door onder andere in de kosten te snijden. Zo gaat het bedrijf de verschillende verkooporganisaties in Europa bundelen. Daarnaast kondigde Nutreco in juni al aan dat het 300 arbeidsplaatsen schrapt in de zalmverwerking in Noorwegen en Schotland.

Behalve in de viskweek is Nutreco actief in vee en veevoer. Deze poot behaalde minder winst in het eerste halfjaar, onder meer door de vogelpest in Nederland en Belgiƫ. Het bedrijfsresultaat van de divisie daalde tot 22,1 miljoen euro vergeleken met een winst van 38,6 miljoen in de eerste zes maanden van 2002. Het onderdeel zal volgens Nutreco in de tweede helft nog slechts beperkte gevolgen ondervinden van de virusziekte onder pluimvee. Wel kondigde het bedrijf een reorganisatie aan bij de pluimveeactiviteiten in de Benelux.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Winstval bij Nutreco door lage zalmprijs

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken