Bekijk het origineel

Gebod op gebod, regel op regel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gebod op gebod, regel op regel

3 minuten leestijd

De vele regels die in het achterliggende decennium zijn uitgestort over de Nederlandse agrariërs doen onwillekeurig denken aan de schriftwoorden: "Want het is gebod op gebod, gebod op gebod, regel op regel, regel op regel, hier een weinig daar een weinig."

IJverige ambtenaren en politici hebben getracht door wet- en regelgeving de agrarische sector zich te laten voegen in het ideaalbeeld van maatschappij en politiek. Dit streefbeeld laat zich het best omschrijven door de woorden: duurzame landbouw.

Er was overigens ook alle reden toe om de agrarische sector aan te sporen tot verandering en verbetering. Zonder een hele bedrijfstak over één kam te willen scheren, kan gezegd worden dat er te eenzijdig aandacht was bij de ondernemers voor winstmaximalisatie. Daar moet dan ook direct bij gezegd worden dat het in sommige jaren ook wel eens 'verliesminimalisatie' was.

In algemene zin gold dat er te weinig aandacht was voor de schadelijke neveneffecten van de landbouw. De term "goed rentmeesterschap" had vooral een idealistisch tintje.

Deurmat

Zoals gezegd is de overheid flink aan de slag gegaan met het maken van regels en wetten om orde op zaken te stellen. Maar de afstemming en coördinatie tussen die regels schoot vaak tekort.

Dit bleek echter pas goed toen al die regels op die ene deurmat van de boer belandden. Die regels waren afzonderlijk misschien wel goed, maar in samenhang niet uitvoerbaar. Voor de boer was dit jarenlang een ergernis. Een ergernis, omdat hun klachten hierover niet gehoord werden, althans, er werd niets of weinig mee gedaan. Gevolg van dit alles was veelal dat er weinig terechtkwam van de beoogde verandering, of alleen onder zware dwang en tegen hoge kosten voor alle partijen.

Wie schetst dan de verbazing als er in 2003 een rapport uitkomt van een werkgroep onder leiding van oud-minister van Justitie mevrouw Winnie Sorgdrager. Een van de belangrijkste conclusies uit het rapport is dat de wetgeving vaak te gedetailleerd is en te weinig ruimte laat voor de ondernemers om zelf oplossingen te vinden. En ook dat de coördinatie tussen de overheden in het algemeen beter moet en dat er bij het ruimtelijk beleid en bij het landbouwbeleid te weinig rekening wordt gehouden met de noodzakelijke verbreding van de landbouw.

Het voert te ver om alle conclusies hier weer te geven en dat is ook niet nodig. Duidelijk mag zijn dat dit rapport bevestigt wat agrariërs al jaren zeiden. Inmiddels heeft het kabinet de conclusies van het rapport onderschreven en zich voorgenomen het aantal regels te verminderen. Eind goed al goed, kan men zeggen.

Onbegrijpelijk

Toch roept het de vraag op hoe het mogelijk is dat zoveel jaren (nood)signalen uit de agrarische sector door politiek en ambtenaren worden genegeerd of zelfs weersproken, terwijl dan plots het inzicht doorbreekt. Rationeel is dat moeilijk te doorgronden en uitermate frustrerend voor alle partijen (en niet alleen voor de boeren, lijkt me). Het zijn overigens wel altijd de agrarische ondernemers die de kosten betalen; de verloren tijd is sowieso niet te vergoeden.

De komende jaren kunnen een kentering brengen. De ondernemers zullen dan wel hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Gebeurt dit niet, dan volgt onvermijdelijk en opnieuw: gebod op gebod, regel op regel.

Ir. Arie van der Linden, werkzaam in de agrosector

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Gebod op gebod, regel op regel

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken