Bekijk het origineel

PvdA wil APK voor gas en elektra

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PvdA wil APK voor gas en elektra

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Energiebedrijven moeten regelmatig de gas- en elektriciteitsinstallaties in woningen controleren, vindt de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Zo'n 'APK-keuring' zal de veiligheid vergroten.

Minister Dekker van VROM moet hier zo spoedig mogelijk werk van maken, vinden de PvdA-kamerleden Crone en Samsom. Zij hebben de bewindsvrouw gisteren schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Dekker heeft binnenkort overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar aanleiding van gasexplosies in Den Haag en Rotterdam. Deze leidden tot een controverse over de vraag wie nu precies verantwoordelijk is voor de controle. Gisteren nog was er een gasexplosie in een kamerverhuurbedrijf in Weert, waarbij twee mensen gewond raakten. Een van hen, een 57-jarige man, ligt op het brandwondencentrum in Antwerpen. Volgens de brandweer van Weert is hij "er ernstig aan toe."

In tegenstelling tot de PvdA-kamerfractie wil Dekker dat gemeenten toezicht houden op de installaties. Volgens VROM volgt dat uit de Woningwet. De VNG vindt dat onlogisch. De controle moet volgens de gemeenten in handen zijn van energiebedrijven, omdat zij de toevoer van gas en elektriciteit kunnen stopzetten.

De gemeente Eindhoven besloot onlangs al tot een proef met een APK-keurmerk bij 1000 woningen. Gemeente en energiemaatschappij NRE willen met zo'n keurmerk voorkomen dat verouderde of onveilige installaties leiden tot gasexplosies of branden. De keuring van de veiligheid van de woningen zou in de visie van de gemeente Eindhoven om de vijf jaar plaats moeten hebben.

In Twente wil energieleverancier Cogas uit Almelo de gas- en elektraleidingen van alle huurwoningen periodiek controleren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PvdA wil APK voor gas en elektra

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken