Bekijk het origineel

Film over kruisdood veroorzaakt rel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Film over kruisdood veroorzaakt rel

Script van Mel Gibson is "antisemitisch en bloeddorstig", zeggen critici

3 minuten leestijd

NEW YORK - Een speelfilm over de laatste uren van Jezus, geregisseerd door Mel Gibson, leidt in de Verenigde Staten tot hevige commotie. Critici spreken van een "ernstige vorm van antisemitisme."

Gibson gelooft zelf dat zijn film "door de Heilige Geest is geïnspireerd. Ik heb zijn aanwijzingen gevolgd, en hoop dat de film de kracht in zich heeft om het evangelie uit te dragen."

Het filmscript "The Passion" gaat over de laatste twaalf uren van Jezus' leven: het proces, de veroordeling en Zijn dood. De gevoerde dialogen zijn uitsluitend in het Latijn en het Aramees. Zonder ondertiteling, om de authenticiteit te waarborgen. Alleen al daarom zal de film, die meer dan 25 miljoen euro heeft gekost, een flop worden, denken critici, want hij is ontoegankelijk.

Fundamenteler zijn de bezwaren van inhoudelijke aard. Een panel van negen Joodse en rooms-katholieke geleerden heeft scherpe kritiek geuit op Gibsons voorstelling van zaken. Na bestudering van het script concluderen ze, "geshockt", dat Gibsons beeld antisemitisch gekleurd en theologisch inaccuraat is. "De Joden worden voorgesteld als bloeddorstige en wraaklustige mensen. Deze film blaast de slechtste tradities van passiespelen nieuw leven in." De negen zijn zelfs bang dat de film "een van de grootste crises in de Joods-christelijke relaties" zal veroorzaken.

Het debat rond de film heeft duidelijkheid gegeven over Gibsons eigen religieuze denkbeelden. De regisseur blijkt oprichter van een ultraconservatieve rooms-katholieke splintergroep, die de laatste drie pausen, inclusief de besluiten van het Tweede Vaticaanse Concilie, verwerpt. Een van de besluiten van dat concilie is dat de dood van Jezus niet aan de Joden kan worden toegeschreven. Gibson: "Het is onvermijdelijk de Joden te portretteren als schuldig aan het kruisigen van Christus. Zoals de Bijbel zegt: "Hij kwam tot de zijnen en de zijnen erkenden Hem niet." Dat kun je niet wegpoetsen."

Onthullend is ook het feit dat Gibson zich, naast de vier evangeliën, gebaseerd heeft op de geschriften van twee nonnen. De Spaanse Maria de Jesús (1602-1665) beweerde dat de Joden eeuwig moesten lijden, omdat ze het bloed van de Heiland hebben vergoten. De Duitse Anna Catherina Emmerich (1774-1824) kreeg visioenen van Joden die christenkinderen wurgen en hun bloed gebruiken voor rituelen.

Rabbi Marvin Hier van het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles, zegt dat er genoeg redenen zijn om je ernstig zorgen te maken. "Het gaat om een geschiedenis waarvoor miljoenen met hun leven hebben betaald, op de brandstapel, met pogroms, en in gaskamers. Het waren precies deze ideeën die de grondslag vormden voor de holocaust."

Gibson wuift de beschuldiging van antisemitisme weg. "The Passion wil inspireren, niet beledigen. De film gaat over God Die mens wordt en over de mensen die daarna God weer vermoorden." Waarom Joodse journalisten dan niet uitgenodigd waren voor een proefvoorstelling in Washington, is nog niet opgehelderd.

In elk geval heeft de omstreden regisseur ook medestanders, zoals Deal Hudson van het conservatieve Catholic Magazine, die tegen de New York Times het vermoeden uitsprak dat de film wel eens een klassieker zou kunnen worden. "Het wordt dé film voor christenen van alle richtingen, het beste script ooit over het lijden van Christus." Ted Haggard, president van de National Association of Evangelicals, beschrijft de film als een "mooie en verbazingwekkende weergave van de laatste twaalf uren van Jezus' leven, consistent met Matthéüs, Markus, Lukas en Johannes."

Opmerkelijk is dat de discussie vooral gaat over antisemitische tendenzen, en niet zozeer over de voorstelling van Jezus zelf. Orthodoxe christenen wijzen een film over Jezus bij voorbaat van de hand als blasfemisch en strijdig met Zijn uniciteit en godheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Film over kruisdood veroorzaakt rel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken