Bekijk het origineel

Schadevergoeding voor mullah Krekar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schadevergoeding voor mullah Krekar

2 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - De Nederlandse overheid moet mullah Krekar, leider van de Koerdische beweging Ansar al-Islam, 4970 euro schadevergoeding betalen, omdat hij enkele maanden ten onrechte in het huis van bewaring in Vught heeft vastgezeten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem gisteren beslist.

Verder krijgt Krekar ook een bedrag van 540 euro voor gemaakte juridische kosten. De advocaat van Krekar, V. Koppe, had bij de rechtbank in Haarlem om een schadevergoeding van 100.000 euro gevraagd. De raadsman eiste zo'n hoog bedrag, omdat hij vindt dat de Nederlandse staat zijn cliƫnt schandalig heeft behandeld.

Krekar is leider van de Koerdische beweging Ansar al-Islam. Volgens de VS is die beweging een terroristische organisatie die banden heeft met al-Qaida en Osama bin Laden. In de oorlog met Irak hebben de Amerikanen hun gebied zwaar gebombardeerd.

Nederland raakte betrokken bij de zaak-Krekar toen de Koerd op 12 september vorig jaar op Schiphol op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel werd gearresteerd. Krekar was onderweg van Iran naar Noorwegen, waar hij sinds 1991 als vluchteling woont. Krekar zat hier vast tot 13 januari, tot de Nederlandse regering hem onverwacht uitzette naar Noorwegen. De aanklacht van drugshandel bleek voor de Nederlandse autoriteiten niet hard te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Schadevergoeding voor mullah Krekar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken