Bekijk het origineel

Onvolkomen voorloper van de islam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onvolkomen voorloper van de islam

1 minuut leestijd

FRANKFURT AM MAIN - Schoolboekjes in islamitische landen stellen het christendom voor als een "onvolkomen voorloper van de islam."

Christenen, leren de boekjes, hebben talrijke vervalsingen in hun heilige geschriften. Zo zou de leer van de drie-eenheid niet in overeenstemming zijn te brengen met het geloof in één God.

De godsdienstpedagoog Johannes Lähnemann (Erlangen) en de godsdienstwetenschapper Klaus Hock (Rostock) deden onderzoek naar de lectuur. Zij richtten zich op Iran, Egypte, de Palestijnse autonome gebieden en Turkije. Lähnemann doet verslag van het onderzoek in het Deutsches Pfarrerblatt (Frankfurt am Main).

Opvallend is dat het christendom in geen van de onderzochte boekjes uitsluitend negatief naar voren komt. Wel zijn er grote verschillen tussen bijvoorbeeld de islamitische republiek Iran, waar de islam geheel als dominante religie wordt voorgesteld, en Turkije, waar de nadruk ligt op een objectieve zienswijze en een opvoeding tot tolerantie.

Onderdeel van het onderzoek waren ook gesprekken met de desbetreffende schoolleiding. Lähnemann: "Praktisch resultaat van ons bezoek aan Istanbul was dat het Turkse ministerie van Onderwijs twee maanden later de christelijke kerken in de stad gelastte een commissie in het leven te roepen. Deze moest concrete verbeteringen in de hoofdstukjes over het christelijk geloof voorstellen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Onvolkomen voorloper van de islam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken