Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Genocidetribunaal is een belediging"

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - "Een belediging voor de slachtoffers." Zo noemt de koning van Cambodja, Norodom Sihanouk, een voorstel om voormalige Rode Khmer-leiders te laten berechten door een tribunaal bestaande uit Cambodjaanse en internationale rechters. Sihanouk pleit in een verklaring voor berechting door een internationaal tribunaal in Den Haag. Hij doelt kennelijk op het Internationaal Strafhof. De Cambodjaanse regering van premier Hun Sen weigert de berechting van de Rode Khmer-leiders over te laten aan een internationaal tribunaal omdat dat een inbreuk zou zijn op de Cambodjaanse soevereiniteit.

Servische politie ondervraagt Milosevic

BELGRADO (AP) - Een delegatie van de Servische politie ondervraagt vandaag en morgen in Den Haag oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië over de moord op zijn leermeester en latere rivaal Ivan Stambolic en de poging tot moord op oppositieleider Vuk Draskovic. Het verhoor vindt plaats bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, waar Milosevic terechtstaat wegens oorlogsmisdaden. Milosevic wil alleen antwoord geven als het verhoor integraal wordt uitgezonden op de Servische televisie, zeggen zijn medestanders in Servië.

Tegoeden Marcos naar Filipijnen

BERN (AP) - Zwitserland zal honderden miljoenen euro's die door de vroegere Filipijnse president Ferdinand Marcos op Zwitserse bankrekeningen zijn gezet, overdragen aan de Filipijnen. Beide landen werden het hier gisteren over eens. De overdracht is mogelijk door een uitspraak van het Filipijnse hooggerechtshof van 15 juli, waarbij de zogenoemde Marcos-tegoeden definitief werden toegewezen aan de Filipijnse staat. De Zwitserse fondsen waren na het afzetten van Marcos in 1986 ruim 310 miljoen euro waard, maar bedragen nu ruim 600 miljoen euro. Zij zijn maar een deel van de miljarden die Marcos en zijn vrouw zich zouden hebben toegeëigend. Marcos was twee decennia lang president. Hij werd in 1986 afgezet.

Mexico betaalt behandeling aids

MEXICO-STAD (AP) - De Mexicaanse regering gaat de kosten van de medicijnen van alle aids-patiënten in het land betalen. Dat heeft president Vicente Fox gisteren bekendgemaakt. Nu moeten aids-patiënten en mensen die seropositief zijn de dure cocktailbehandeling die het aids-virus onderdrukt zelf betalen. Alleen voor een relatief kleine groep armlastige geïnfecteerden neemt de overheid die kosten nu al voor haar rekening. Zeventien op de 100.000 Mexicaanse mannen in de leeftijd van 25 tot 44 jaar is besmet met HIV of lijdt aan aids. Bij vrouwen is dat drie op de 100.000.

Opnieuw doden in Oost-Congo

NYANDA (AFP/ANP) - Zeker tien mensen zijn omgekomen door nieuw geweld in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De slachtoffers vielen tijdens een aanval van een militie van etnische Lendu op een dorp waar leden van de Hema-stam wonen, aldus een woordvoerder van de EU-vredesmacht in het onrustige gebied. De regio Ituri, waar Bunia ligt, is al jaren het toneel van etnisch geweld. Sinds 1999 zijn er zeker 50.000 doden gevallen. De EU-vredesmacht, onder Franse leiding, werd begin juni naar Bunia gestuurd. Een VN-missie, met overwegend Bengalen, moet de taken van de EU-macht in september overnemen.

Bhutto veroordeeld wegens fraude

ISLAMABAD (ANP) - Een rechter in Zwitserland heeft de voormalige premier van Pakistan Benazir Bhutto en haar echtgenoot Asif Zardari veroordeeld tot een halfjaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 50.000 dollar wegens het witwassen van geld. Ook moet het echtpaar ruim 2 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de Pakistaanse regering. Dat meldde de BBC gisteren. Onderzoeksrechter Daniel Devaud achtte bewezen dat Bhutto en haar man illegaal miljoenen dollars aan overheidsgeld hebben weggesluisd naar Zwitserse bankrekeningen. Hun Zwitserse advocaat is eveneens schuldig bevonden. De voormalige premier van Pakistan heeft altijd ontkend dat ze fraude heeft gepleegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken