Bekijk het origineel

Robinson benoemd tot bisschop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Robinson benoemd tot bisschop

Beschuldigingen ongegrond verklaard

2 minuten leestijd

MINNEAPOLIS - Het huis van bisschoppen van de Episcopale Kerk in de VS heeft gisteren, met 62 stemmen voor, 43 tegen en 2 onthoudingen, alsnog ingestemd met de benoeming van V. Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire. Daarmee werd hij de eerste bisschop binnen het geheel van de anglicaanse gemeenschap die er openlijk voor uitkomt dat hij een homoseksuele relatie heeft.

De stemming had plaats nadat eerder ingebrachte beschuldigingen van seksueel wangedrag waren onderzocht en ongegrond waren verklaard.

Robinsons benoeming dreigt de anglicaanse gemeenschap, die wereldwijd ruim 70 miljoen leden telt, uiteen te doen vallen. Dr. Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de Anglicaanse Kerk, verklaarde meteen na de stemming dat "moeilijke dagen voor ons liggen. Dit besluit heeft zonder twijfel een enorme impact." Hij vervolgde: "Het zal essentieel zijn te verzekeren dat de zorgen en behoeften van diegenen binnen de gemeenschap die ernstig verontrust zijn over deze ontwikkeling kunnen worden gehoord en begrepen. We zullen daar zeker rekening mee houden."

De leider van de Episcopale Kerk, bisschop Frank Griswold, riep de leden van de generale synode in Minneapolis op tot kalmte nadat hij de uitslag van de stemming had bekendgemaakt. Tegenstanders reageerden furieus, aldus het Britse dagblad The Guardian. "Deze beslissing gaat in tegen het duidelijke onderwijs van de Schrift en de morele consensus van de kerk", zei bisschop Bob Duncan van Pittsburgh. "Met leedwezen moeten wij bisschoppen deze daad verwerpen. Moge God Zijn kerk genadig zijn." Waarop Griswold antwoordde: "Ik ben me ervan bewust hoe moeilijk dit moment voor veel mensen is. Ik vraag u allen fundamentele openheid te betrachten naar elkaar toe, wetende dat het inderdaad om een zeer moeilijk besluit gaat."

Zondag stemde het huis van afgevaardigden al in met de benoeming van Gene Robinson.

In een onverwachte e-mail werd hij echter beschuldigd van onder meer seksuele intimidatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Robinson benoemd tot bisschop

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken