Bekijk het origineel

Gevolgen hitte stapelen zich op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gevolgen hitte stapelen zich op

3 minuten leestijd

DE BILT - De gevolgen van de aanhoudende warmte in Nederland stapelen zich in snel tempo op. In grote delen van het land zijn beregeningsverboden uitgevaardigd en het water van rivieren dreigt te warm te worden voor vissen. Op de Leidsche Rijn mag niet meer gevaren worden.

Volgens het KNMI kunnen het droge weer en de hoge temperaturen nog tot zeker volgende week vrijdag voortduren.

In meerdere gebieden zijn gisteren beregeningsverboden voor de land- en tuinbouwsector uitgevaardigd. Het gaat om de hoger gelegen delen van het land in West-Brabant, gebieden in de Peel en Maasvallei en stroomgebieden in de buurt van Nijmegen. De verboden gelden vooralsnog niet voor particulieren die hun tuintje water willen geven.

Met het warme weer stijgt de temperatuur van het rivierwater naar zorgelijke hoogte. De koeling van elektriciteitscentrales komt in gevaar als het oppervlaktewater de temperatuur van 30 graden Celsius bereikt. De bedrijven mogen dan in principe geen koelwater meer innemen, omdat het te lozen koelwater de temperatuur nog verder zou laten oplopen. Dit maakt het leven van riviervissen, zoals karpers en baarzen, onmogelijk. Dit blijkt uit de "Droogtestudie" die in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is verricht. Vandaag zouden enkele specialisten bij elkaar komen om nadere maatregelen te bespreken, mocht de droogte doorzetten.

Volgens het KNMI gaat dit zeker gebeuren. Een weermodel laat zien dat er tot zeker volgende week vrijdag rekening moet worden gehouden met temperaturen van 30 graden en meer. "Een uitzonderlijke situatie", aldus het KNMI. "Als we nu nog twee tropische dagen hebben, is er officieel sprake van een hittegolf."

De hoogheemraadschappen en waterschappen in de Randstad besloten een vaarverbod op de Leidsche Rijn in te stellen. Dit heeft te maken met de oplopende verzilting van hun beheergebieden. De Leidsche Rijn gaat in zo'n geval dienstdoen als leverancier van zoet water voor die gebieden. Daarmee wordt de verzilting tegengegaan en blijft de waterstand op peil. Het vaarverbod heeft dus niets te maken met een te lage waterstand. Deze is juist te hoog, omdat de Leidsche Rijn veel water extra krijgt van andere rivieren en kanalen als deze kampen met te veel water. Schepen kunnen hierdoor niet meer onder bruggen door.

De gezondheid van mensen en de toestand van het milieu staan ook onder druk. De milieudienst in het Rijnmondgebied waarschuwde gistermiddag de industrie voor het gevaar van ozonconcentratie. Een te hoge concentratie ozon leidt tot hoofdpijn en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Verschillende GGD'en hebben op hun internetsites tips gezet wat wel en niet te doen tijdens de hitteperiode. De tips variƫren van "drink 2 liter water per dag" tot "laat uw kind nooit achter in een afgesloten auto." Populaire plek om de hitte te ontvluchten blijken de Waddeneilanden te zijn. Rederijen melden drie keer zo veel mensen die de boot pakken om de overtocht te maken naar een van de eilanden.

De Duitse regering maakt zich zorgen over een 'verhitte' kerncentrale net over de grens in Frankrijk. De centrale bij de Rijn is de afgelopen dagen met water besproeid om de temperatuur laag te houden. De kerncentrale in Borssele en de reactor in Petten hebben vooralsnog geen hinder van de warmte.

Zie ook pag. 3, 5 en 13.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Gevolgen hitte stapelen zich op

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken