Bekijk het origineel

IJsland hervat vangst walvissen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

IJsland hervat vangst walvissen "voor studie"

2 minuten leestijd

REYKJAVIK (AP) - IJsland heeft gisteren aangekondigd dat het 38 dwergvinvissen gaat vangen voor wetenschappelijk onderzoek.

In 1986 werd een internationaal moratorium op de commerciële walvisvaart ingesteld, dat alleen de vangst van walvissen voor wetenschappelijk onderzoek toestaat. Veel activisten twijfelen echter aan de noodzaak van de vangst van de dwergvinvissen.

Op een bijeenkomst van de Internationale Walviscommissie in juni kondigde het IJslandse ministerie van Visserij aan dat ook de commerciële walvisvaart dit jaar of volgend jaar zal worden hervat. IJsland, dat in 1993 uit de commissie stapte, zei toen dat het honderd dwergvinvissen, honderd vinvissen en vijftig andere walvissen gaat vangen. De IJslandse plannen gaan lijnrecht in tegen voorstellen van de Walviscommissie om vrijwel de gehele commerciële walvisvaart voor lange tijd aan banden te leggen.

Ook milieugroeperingen verzetten zich tegen plannen van IJsland en een aantal andere walvisvarende landen om de commerciële vangst te heropenen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de walvispopulatie zich als gevolg van het vangstmoratorium voor een deel hersteld heeft van jarenlange overbevissing, maar dat een aantal walvissoorten nog altijd met uitsterven bedreigd wordt.

Ook Japan wil de commerciële walvisvaart hervatten en heeft gedreigd uit de Internationale Walviscommissie te stappen als die vasthoudt aan een totaal verbod op de commerciële walvisvaart.

Uit een twee maanden geleden gepresenteerd rapport blijkt overigens dat niet de walvisjacht de grootste bedreiging voor walvissen vormen, maar de zogeheten bijvangst. Dagelijks verdrinken ongeveer 1000 walvissen, dolfijnen en bruinvissen doordat ze verstrikt raken in visnetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

IJsland hervat vangst walvissen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken