Bekijk het origineel

Vaticaan wilde misbruik liever geheim houden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vaticaan wilde misbruik liever geheim houden

2 minuten leestijd

LOS ANGELES - Een vertrouwelijk document van het Vaticaan uit 1962 schrijft strikte geheimhouding voor van seksueel misbruik van kinderen door priesters.

Dat heeft de Amerikaanse zender CBS News, die het document ontdekte, gisteren gemeld.

Het beleidsdocument is in 1962 opgesteld door kardinaal Alfredo Ottaviani.

Het gaat over wandaden die het door CBS News ontdekte document de "ergste misdaad" noemt: "seksueel misbruik door een priester van jongeren of beesten." Bisschoppen worden geïnstrueerd die zaken "op de heimelijkste wijze" en "beperkt door een eeuwig zwijgen" af te handelen. Iedereen, ook het slachtoffer, dient de grootst mogelijke geheimhouding te betrachten, op straffe van excommunicatie, schreef Ottaviani verder.

Monseigneur Francis Maniscalco, woordvoerder van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, zei in reactie op het CBS-bericht dat het zeker niet gaat om een blauwdruk voor de geheimhouding van seksueel misbruik. Volgens de bisschoppenconferentie is de tekst uit zijn verband gerukt.

Het is een kerkelijke wet die alleen geldt voor wandaden en zonden op religieus terrein. De geheimhouding daarbij moet de gelovigen voor schandalen behoeden, meent de conferentie. "Het document schrijft de bisschoppen op geen enkele manier voor hoe ze daarmee moeten omgaan als die zonden beschouwd worden als strafrechtelijke misdaden", zei Maniscalco.

Uit gegevens van de kerk blijkt dat het document een fundament was van het rooms-katholieke beleid ten aanzien van seksueel misbruik totdat Amerikaanse bisschoppen vorige zomer bijeenkwamen en nieuwe richtlijnen opstelden om de crisis in de kerk aan te pakken.

In die richtlijnen staat dat elke priester die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik, uit zijn functie wordt gezet. Na bezwaren hiertegen van het Vaticaan, is een commissie ingesteld om deze plannen te herzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vaticaan wilde misbruik liever geheim houden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken