Bekijk het origineel

Israël laat 334 Palestijnen vrij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Israël laat 334 Palestijnen vrij

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Israël heeft gisteren 334 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Israël stelt de vrijlating voor als een gebaar van goede wil dat het vredesproces op gang moet houden. De Palestijnen zijn niet onder de indruk en eisen dat alle gevangenen op vrije voeten komen.

Ondanks de Palestijnse scepsis leidde de vrijlating tot emotionele taferelen bij de vijf punten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook waar de gevangenen met taxi's en bussen werden afgeleverd. "Ik wacht al een jaar op dit moment", sprak Hathem Kafisheh terwijl hij zijn dochtertje Alla omarmde. Kafisheh werd dertien maanden geleden opgepakt.

Hussein Abu Eid omhelsde zijn vader en liet hem minutenlang niet meer gaan. "Ik wenste dat mijn moeder nog in leven was". Abu Eid heeft dertien jaar uitgezeten van de vijftien jaar die hem was opgelegd wegens lidmaatschap van de Islamitische Jihad. Husam Nassredim, actief lid van Fatah en veertien maanden zonder aanklacht gevangengehouden, zei blij te zijn weer in Hebron te zijn, maar zich nog altijd gevangen te voelen. Hij doelde op de Israëlische controleposten waarmee Hebron is omgeven.

"Ondanks de vreugde die alle Palestijnen voelen (...) blijft de Palestijnse Autoriteit erbij dat alle Palestijnse gevangenen moeten worden vrijgelaten", zei de Palestijnse minister van Informatie, Nabil Amr. De Palestijnse leider Yasser Arafat noemt de Israëlische actie "bedrog", omdat de meeste gevangenen die worden vrijgelaten hun straf er al bijna op hadden zitten. Premier Mahmoud Abbas zegde een voor gisteren gepland gesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Ariel Sharon af.

Er zitten 7700 Palestijnen in Israëlische gevangenissen. De Palestijnen eisen dat het grootste deel daarvan vrijkomt. De gisteren vrijgelaten gevangenen waren politieke gevangenen. Israël laat binnenkort ook nog ruim honderd criminelen vrij. Dat bij de vrijgelaten Palestijnen geen enkel kopstuk is, wekte zelfs in Israël kritiek. De krant Ha'aretz publiceerde een artikel onder de kop "Met een net door de gevangenissen om de kleinste vissen te vangen".

Het Palestijnse ministerie van Gevangenenzaken heeft vanwege het "Israëlische bedrog" besloten de vrijlating van de gevangenen niet te vieren. Volgens het hoofd van de Palestijnse Gevangenenclub op de Westoever, Khaleda Jarar, zat de helft van de vrijgelaten gevangenen vast in afwachting van een proces en zat van degenen die al veroordeeld waren zo'n 80 procent in het laatste jaar van zijn gevangenisstraf. "Het is belachelijk om dit te vieren", zegt Awad Allah Mishel, die twee weken voordat zijn straf erop zat is vrijgekomen. "Ze laten alleen degenen vrij die hun straf al bijna hebben uitgezeten."

99

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Israël laat 334 Palestijnen vrij

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken