Bekijk het origineel

Vakantiewoning in buitenland niet belast?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vakantiewoning in buitenland niet belast?

4 minuten leestijd

Het ministerie van Financiën meldde vorige week dat de Belastingdienst gaat controleren of Nederlanders hun vakantiehuis in Frankrijk, Spanje of Italië wel hebben opgegeven. Ze zouden hierover 1,2 procent belasting moeten betalen. Helaas voor de Nederlandse schatkist, maar niets is minder waar.

Het is de meeste landen gebruikelijk dat er inkomstenbelasting wordt geheven op de inkomsten uit onroerende zaken die in dat land zijn gelegen. De wijze waarop een staat dit doet, kan hijzelf bepalen.

De ene staat belast alleen de huurinkomsten, de andere ook vermogenswinsten. Verder eisen de meeste landen van inwoners belasting over hun zogeheten wereldinkomen. Zo ook Nederland, dat van particulieren sinds 2001 1,2 procent vraagt van de waarde van de woning die niet het hoofdverblijf is. Ook al bevindt dat huis zich in het buitenland.

Huisje in Frankrijk

Nu is dit allemaal erg vervelend, want het betekent dat een Nederlander met een huisje in Frankrijk niet alleen in Nederland inkomstenbelasting betaalt, maar ook in Frankrijk. Daarmee zou de totale Franse en Nederlandse belasting de (huur)inkomsten wel eens kunnen overschrijden. Om deze ongewenste effecten te voorkomen heeft Nederland met vele landen -onder meer alle EU-landen, Zwitserland en de VS- zogenoemde verdragen ter voorkoming van dubbele belasting gesloten. Deze verdragen bepalen dat inkomsten uit onroerend goed belast worden door het land waarin het onroerend goed ligt.

Om bij de Nederlander met een Frans huisje te blijven: Frankrijk mag volgens zijn eigen belastingsysteem inkomstenbelasting vragen van de Nederlandse huizenbezitter en Nederland moet een vermindering van belasting geven. Waar komt dit in de praktijk op neer? De Nederlander moet zijn vakantiehuisje van bijvoorbeeld 100.000 euro netjes opgeven in box 3. Aan het einde van zijn aangifte geeft hij aan dat dit bedrag betrekking heeft op een Frans huis en hij doet een beroep op het verdrag met Frankrijk.

De Belastingdienst rekent vervolgens uit dat de in eerste instantie te betalen belasting 1200 euro bedraagt (1,2 procent van 100.000 euro). Maar deze belasting wordt weer verminderd met 1,2 procent op grond van het verdrag met Frankrijk, zodat per saldo geen inkomstenbelasting over de woning is verschuldigd.

De Nederlander moet vervolgens wel in Frankrijk belasting betalen, volgens de aldaar geldende regels. Op grond van het belastingverdrag is Frankrijk immers onbeperkt "heffingsbevoegd", zoals dat in vaktaal heet. Wat de Nederlandse fiscus nu wil gaan controleren, blijft dus in het ongewisse. Het kan natuurlijk zijn dat de Belastingdienst wil beoordelen of de vakantiehuisjes wel zijn aangegeven, maar omdat toch een vermindering moet worden verleend, is het niet meer dan spijkers op laag water zoeken.

Degene die een lening is aangegaan ter financiering van het huisje, moet wel goed opletten: schuld is in box 3 aftrekbaar tegen een rentepercentage van 1,2 procent, maar de vermindering van belasting op grond van het verdrag wordt ook lager met net zo'n bedrag. Als hij een schuld voor het huisje is aangegaan voor 80.000 euro, dan neemt hij deze schuld bij de aangifte op in box 3.

Per saldo betaalt hij in eerste instantie over 20.000 euro (de waarde van de woning minus 80.000 euro) 1,2 procent inkomstenbelasting, dus 240 euro. Hoe hoog is nu echter de vermindering op grond van het verdrag met Frankrijk? Deze is nu geen 1200 euro (zoals in het vorige voorbeeld), maar 240 euro. In het slot van zijn aangifte moet hij dan ook opgeven dat ter zake van het huisje een schuld van 80.000 euro is aangegaan.

Onterechte aftrekpost

Een en ander is wel logisch, want een heffing van 1,2 procent over het totaal van de waarde van het Franse huisje minus de aan dit huisje toerekenbare schuld wordt nu volledig verminderd. Het mag duidelijk zijn dat het fraude is een lening op te geven, maar vervolgens niets te melden over het bezit van een huisje in Frankrijk.

In dat geval wordt immers een onterechte aftrekpost (ter hoogte van 1,2 procent over de lening) gecreëerd. Misschien dat de Belastingdienst dit soort situaties wil onderzoeken?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vakantiewoning in buitenland niet belast?

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken