Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Pathanen frustreren opbouw Afghanistan"

1 minuut leestijd

KABUL - De grootste etnische groep in Afghanistan, de Pathanen, voelt zich niet vertegenwoordigd in de regering en dat bedreigt het politieke proces in Afghanistan. Dat zegt de gezaghebbende International Crisis Group (ICG) in een deze week uitgebracht rapport.

Volgens de in Brussel gevestigde denktank dreigt de politieke wederopbouw van Afghanistan te mislukken als de Pathanen niet méér invloed krijgen en een aantal belangrijke ministers mogen leveren. Na het verdrijven van de Taliban, die grotendeels bestonden uit Pathanen, hebben etnische Tadzjieken en Oezbeken de macht in het land naar zich toe getrokken. Lokale krijgsheren vechten om de zeggenschap over gebieden buiten de hoofdstad Kabul.

De Pathanen zitten vooral in het zuiden en oosten van Afghanistan, waar de afgelopen maanden een kleinschalige opstand is uitgebroken tegen de regering van president Hamid Karzai en de Amerikaanse legermacht, die in het gebied op jacht is naar restanten Taliban- en al-Qaida-strijders.

De Afghaanse president Hamid Karzai, zelf een Pathaan, heeft onlangs een herschikking van zijn kabinet aangekondigd. Vooral het ministerie van Defensie wordt grondig gereorganiseerd. Onderminister van Defensie Abdul Rashid Dostum pleitte twee weken geleden voor een grootschalige hervorming van het leger om een einde te maken aan de verdeeldheid langs etnische lijnen binnen de bevelsstructuur. Het huidige leger moet worden vervangen door een nieuw "echt nationaal leger", aldus Dostum in een advies aan de regering.

Dostum is zelf een belangrijke krijgsheer in het noorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken