Bekijk het origineel

Politie in Jakarta wist van aanslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politie in Jakarta wist van aanslag

3 minuten leestijd

JAKARTA - De Indonesische politie had aanwijzingen dat er een aanslag werd voorbereid in de buurt van het JW Marriott-hotel in Jakarta, waar dinsdag een krachtige autobom ontplofte.

De politie zei gisteren dat in documenten die vorige maand in beslag zijn genomen een aantal mogelijke doelen voor aanslagen wordt genoemd, waaronder de omgeving van het Marriott-hotel in het centrum van Jakarta. In verband daarmee waren de patrouilles in dat deel van het centrum opgevoerd.

De Indonesische politie beschikt over video-opnames van de vermoedelijke dader van de aanslag. Een politiewoordvoerder zei vandaag voor de Australische nieuwszender ABC dat de man, die vermoedelijk een busje met explosieven voor het hotel reed, als Asmal is geïdentificeerd.

Volgens politiewoordvoerder Mere verstuurde Asmal zes weken geleden een e-mail om met een gecodeerde boodschap duidelijk te maken dat hij wilden meedoen aan de aanslag op het JW Marriott-hotel. Mere zei dat de politie het DNA van familieleden van Asmal gaat vergelijken met dat van lichaamsdelen die zijn gevonden op de plaats van de explosie.

Het dodental van de aanslag is door het Rode Kruis naar beneden bijgesteld tot tien. Eerder was nog sprake van zeker veertien dodelijke slachtoffers. De enige buitenlandse dode is de Nederlandse bankier Hans Winkelmolen. Onder de ongeveer 150 gewonden zijn tien buitenlanders. Waarschijnlijk ging het toch niet om een zelfmoordaanslag, zoals aanvankelijk werd gemeld, maar is de bom van een afstand met een mobiele telefoon tot ontploffing gebracht.

De documenten werden in beslag genomen bij twee invallen in Semarang op Midden-Java. Daarbij werden zeven vermoedelijke leden van de terreurbeweging Jemaah Islamiyah (JI) aangehouden en ingrediënten gevonden voor bommen, waaronder TNT en kaliumchloraat, de stof die in oktober werd gebruikt bij de aanslagen op Bali. De hoeveelheid explosief materiaal was groter dan die is gebruikt bij de aanslag op Bali, die 202 levens eiste.

Een Amerikaanse diplomaat die anoniem wil blijven heeft zich gisteren sceptisch uitgelaten over het bericht dat de Jemaah Islamiyah de verantwoordelijkheid voor de aanslag zou hebben opgeëist. Iemand die zich lid van de JI noemt had tegen de de Singaporaanse krant de Straits Times gezegd dat de aanslag "een bloedige waarschuwing" aan het adres van president Megawati Sukarnoputri was en een boodschap "aan al onze vijanden dat wij deze terreurcampagne zullen voortzetten als zij een van onze moslimbroeders terechtstellen." Vrijwel zeker wordt daarmee verwezen naar het proces tegen de daders van de aanslagen op Bali, waarin vandaag de eerste veroordeling is uitgesproken.

Ook de Indonesische minister van Veiligheidszaken, Susilo Bambang Yudhoyono waarschuwde de Indonesiërs gisteren voor dat er meer aanslagen kunnen volgen. De lopende rechtszaken tegen Bali-verdachten en de radicale geestelijke Abu Bakar Bashir, de spiritueel leider van Jemaah Islamiyah, kunnen moslimextremisten aanleiding geven opnieuw toe te slaan, aldus de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Politie in Jakarta wist van aanslag

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken