Bekijk het origineel

Fotoverbod Eikenhorst van tafel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fotoverbod Eikenhorst van tafel

NVJ opgelucht na uitspraak

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De kortgedingrechter in Den Haag heeft gisteren geen spaan heel gelaten van het verbod op fotograferen bij het woonhuis van kroonprins Willem-Alexander in Wassenaar. Rechter R. Paris noemde de verordening een te zwaar middel om de privé-sfeer van de bewoners van villa Eikenhorst te beschermen.

De uitspraak is de uitkomst van een kort geding dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren aanspanden tegen de gemeente Wassenaar. Algemeen secretaris Verploeg van de NVJ toonde zich zeer opgelucht dat voorzieningenrechter R. Paris "het grondrecht om nieuws te garen niet heeft aangetast."

De rechter stelde dat in deze zaak twee grondrechten tegenover elkaar stonden: het recht op privacy en het recht op vrije meningsuiting, waaronder nieuwsgaring valt. Bij de beperking van een grondrecht moet rekening gehouden worden met proportionaliteit, aldus Paris. De gemeente had volgens hem niet direct naar het zwaarste middel moeten grijpen, maar eerst andere dingen kunnen proberen.

Zo kan Wassenaar andere hekken plaatsen, zorgen voor dichtere begroeiing of een groter stuk grond rond het huis afsluiten. Liever wat minder meters openbaar voor wandelaars dan de vrije nieuwsgaring aantasten, blijkt uit het vonnis. Daarbij komt dat Wassenaar voor de rechter niet aannemelijk heeft gemaakt dat het verbod op beelden goed is voor de veiligheid van de bewoners van villa Eikenhorst.

Burgemeester H. van den Muijsenberg van Wassenaar zei na de uitspraak dat de gemeente waarschijnlijk in hoger beroep gaat. "Wij vinden nog steeds dat we een goede afweging hebben gemaakt tussen de privacy en journalistieke vrijheid, dus we willen de zaak nog een keer voorleggen."

Waarschijnlijk zou de gemeente de roodomrande borden met daarin een plaatje van een camera direct al weghalen. Vlak na de uitspraak haastten cameramensen zich naar landgoed De Horsten om plaatjes te schieten.

Over alternatieven heeft Wassenaar al goed nagedacht, zei de burgemeester. "Die bieden niet genoeg soelaas." De Wassenaarse gemeenteraad stemde eind juni in met de maatregel voor het pand, dat eigendom is van prinses Juliana.

De Rijksvoorlichtingsdienst zei gistermiddag tevreden te zijn dat er nu een uitspraak van de rechter ligt. "Wij hopen dat naar aanleiding van deze zaak media in staat zijn zelfregulerend op te treden en terughoudendheid te betrachten als het gaat om het observeren van personen in hun privé-omgeving", aldus directeur-generaal Brouwers. "Persvrijheid is een groot goed. Maar het houdt ook in dat er voorzichtig mee moet worden omgegaan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Fotoverbod Eikenhorst van tafel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken