Bekijk het origineel

Verdachten aangehouden wegens explosie Rotterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdachten aangehouden wegens explosie Rotterdam

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De recherche in Rotterdam heeft gisteren in het onderzoek naar de oorzaak van de explosie in een woningcomplex aan de Schiedamseweg Beneden een 22-jarige man en een 19-jarige vrouw aangehouden. Zij worden ervan verdacht de gasexplosie opzettelijk te hebben veroorzaakt. Beide verdachten wonen in het complex.

Door de explosie op zondagmorgen 27 juli raakten drie mensen lichtgewond. De klap richtte een enorme ravage aan: 53 woningen raakten beschadigd, 8 moeten er waarschijnlijk worden gesloopt.

Uit onderzoek van de recherche van het district Rotterdam-West en de technische recherche blijkt dat het ging om een gasexplosie die ontstond in een woning op de eerste etage. De bewoners van dit pand zijn de twee verdachten. Het duo is gistermorgen aangehouden en voor verhoor ingesloten. De verdachten zullen worden voorgeleid aan de officier van justitie.

Justitie wil niet zeggen waarom gedacht wordt aan opzet. "In het belang van het onderzoek doen we daar geen mededelingen over", aldus een woordvoerster.

Maar buren zijn niet verbaasd dat de twee zijn aangehouden. Het stel, dat een baby van zeven maanden heeft, zou de week na de explosie uit huis worden gezet, aldus A. Pinot. De woordvoerder van de getroffen bewoners woonde naast het aangehouden duo.

"Ze konden niet goed overweg met de andere bewoners. Van de eigenaar heb ik begrepen dat er veel problemen waren over de huur. Er liep al acht maanden een uitzettingsprocedure. Het motief om zoiets te doen? Dat blijft giswerk, maar als je weet dat je je huis wordt uitgezet heb je niets te verliezen."

Pinot noemt het een wonder dat er niemand bij de explosie is omgekomen. De bewoners van het zwaarst getroffen blok waren allemaal afwezig. "Ik was moe van het zomercarnaval van de vorige avond, maar besloot zondagmorgen toch naar de kerk te gaan. Mijn spullen ben ik kwijt, maar ik mankeer zelf niets."

Van zijn blok zijn inmiddels vijf woningen gesloopt. Bouw- en woningtoezicht beslist vandaag met de gemeente en verzekeraars of de overige drie panden ook moeten wijken. "De achtergevel ligt eruit. Mogelijk zeggen de verzekeraars: de kranen staan er nu toch, het is goedkoper om de overige huizen ook te slopen", aldus directeur D. Hofstede van het gelijknamige sloopbedrijf.

De twee omliggende blokken van totaal zestien woningen staan nog overeind, maar zijn nog niet toegankelijk. Een ingenieursbureau uit Hellevoetsluis heeft dinsdag onderzocht in hoeverre de panden beschadigd zijn.

Na de sloop wordt in overleg met verzekeraars, aannemers en schoonmaakbedrijven beslist hoe snel de bewoners van deze panden terug kunnen naar hun huizen. De getroffen bewoners verblijven nu bij familie, in hotels of maken gebruik van vervangende woonruimte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Verdachten aangehouden wegens explosie Rotterdam

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken