Bekijk het origineel

Ambulances stoppen even met staken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ambulances stoppen even met staken

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De particuliere ambulances zullen morgen en maandag niet staken.

Op de andere dagen gaan de ambulancemedewerkers echter gewoon door met het draaien van zondagsdiensten. Dat hebben leden van de vakbonden CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten gisteren besloten.

De werknemers van de particuliere ambulancediensten willen met de onderbreking van de staking de ziekenhuizen ontzien, nu veel Nederlanders terugkomen van vakantie. "Morgen en maandag worden meestal veel patiƫnten uit de ziekenhuizen ontslagen. Dan zijn er veel aan- en afvoerritten die door ambulances moeten worden uitgevoerd", aldus een woordvoerder van FNV Bondgenoten.

De woordvoerder zei dat het particulier ambulancepersoneel in ieder geval tot en met volgende week woensdag zal doorgaan met acties. "Op die dag komen de werkgevers bijeen. Ze zouden dan met een nieuw bod kunnen komen."

AmbulanceZorg Nederland (AZN), de koepel van particuliere en ambtelijke ambulancediensten, wil niet vooruitlopen op het overleg. "Als ik de uitkomst wist, dan zouden we woensdag niet bij elkaar komen", aldus H. Groenendijk, vice-voorzitter van werkgeversorganisatie AZN.

Groenendijk is blij met de onderbreking van de staking, maar betreurt het dat de acties niet volledig zijn afgeblazen. "Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren duidelijk gezegd dat er geen geld beschikbaar is."

Dat de medewerkers van de overheidsambulances binnenkort mee gaan staken, is volgens sommige actievoerders niet ondenkbaar.

Het ministerie van Volksgezondheid stelde namelijk dinsdag de pensioengerechtigde leeftijd van 55 jaar voor het ambtelijk ambulancepersoneel ter discussie. Volgens het ministerie ligt het meer voor de hand de uittredingsleeftijd voor de werknemers van overheidsambulances te verhogen dan die van hun collega's bij de particuliere bedrijven te verlagen.

"Wij zijn niet blij met de opstelling van het ministerie", aldus bestuurder J. Pannekoek van CNV Publieke Zaak. "Het beroep is zowel psychisch als lichamelijk dermate zwaar dat veel ambulancepersoneel nu al niet kan doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ambulances stoppen even met staken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken