Bekijk het origineel

China ontkent marteling dominee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

China ontkent marteling dominee

2 minuten leestijd

DEN HAAG - China weigert een onderzoek in te stellen naar de toestand van de protestantse dominee Gong Shengliang, die volgens informatie van de mensenrechtenorganisaties Jubilee Campaign en Amnesty International ernstig wordt mishandeld.

Dat blijkt uit het antwoord van minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) op kamervragen van SGP, VVD, ChristenUnie en GroenLinks. De fracties drongen onlangs aan op een onmiddellijk, onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidstoestand van de voorganger van de Zuid-China Kerk.

Volgens Jubilee Campaign en Amnesty wordt de man in de gevangenis gemarteld. Familieleden en leden van zijn gemeente, die Gong Shengliang op 14 april voor het laatst bezochten, vrezen voor zijn leven.

China wil dat onafhankelijke onderzoek niet, zo schrijft De Hoop Scheffer de Tweede Kamer. Zo'n onderzoek is volgens de Chinese regering pas aan de orde als er een officiƫle klacht over marteling is ingediend. Zolang die klacht er niet is, krijgt Gong ook geen advocaat.

Volgens China is er overigens in het geheel geen sprake van marteling. Een ambtenaar van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zou bij de desbetreffende gevangenis navraag hebben gedaan.

De gezondheidstoestand van de predikant zou "stabiel" zijn. Het verbod op familiebezoek, dat verband hield met de SARS-epidemie, zou inmiddels zijn opgeheven.

De reactie van China is "niet zonder meer geruststellend", vindt minister De Hoop Scheffer. Vooral het weigeren van onafhankelijk onderzoek en van een advocaat baren hem zorgen.

Nederland en de EU zullen de situatie van Gong en van andere verdrukte christenen in de gaten blijven houden, zo belooft hij.

De bewindsman wijst erop dat de voorzitter van de EU de zaak op 16 juli nog eens bij China op tafel heeft gelegd. Namens de EU "sprak hij de hoop uit dat de Chinese autoriteiten de bepalingen van het VN-verdrag tegen marteling en andere wrede, onmenselijke en onterende behandeling of bestraffing, dat China in 1988 heeft geratificeerd, zullen respecteren."

Volgens Jubilee Campaign zitten van de Zuid-China Kerk, een door de overheid verboden huiskerk, momenteel 63 gemeenteleden gevangen. Zo'n 500 leden zouden zijn ondergedoken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

China ontkent marteling dominee

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken