Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Zelfstandig chauffeur zit in geldnood"

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat de rechter duidelijkheid verschaft over de status van chauffeurs die als zelfstandige werken.

Door de wazige regelgeving komen ongeveer 3500 chauffeurs in de financiƫle problemen. Dat heeft TLN gisteren gezegd.

De zelfstandigen moeten volgens TLN vaak ten onrechte forse naheffingen betalen voor de sociale premies, omdat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) vindt dat zij in loondienst werken. TLN steunt daarom een rechtszaak die transportbedrijf C. A. M. Driessen uit Wijchen heeft aangespannen tegen de besluiten van het UWV.

Volgens TLN negeert het uitvoeringsinstituut verklaringen van de Belastingdienst dat de chauffeurs zelfstandigen zijn, de zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Omdat opdrachtgevers van de zelfstandige chauffeurs geen sociale premies hoeven af te dragen, kunnen de eenmansbedrijven goedkoper werken dan chauffeurs in loondienst. Daar staat tegenover dat zelfstandigen geen recht hebben op sociale voorzieningen, zoals een WW- of een WAO-uitkering.

Het UWV erkent dat de regels voor de zogeheten zelfstandige zonder personeel (zzp'er) onduidelijk zijn, maar zegt dat het slechts de regels uitvoert. "Ook al heeft iemand een VAR, wij zijn verplicht te controleren of het om een dienstverband gaat. Dat is het geval als er bijvoorbeeld een gezagsverhouding tussen de chauffeur en de opdrachtgever bestaat. Het ministerie moet ervoor zorgen dat er meer duidelijkheid komt over wanneer iemand als zelfstandige werkt of niet", aldus een woordvoerster.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken bevestigt dat het UWV kan afwijken van de beslissing van de Belastingdienst dat iemand als zelfstandige werkt. "Het UWV volgt in principe de VAR, tenzij zonneklaar is dat er sprake is van een dienstbetrekking." Door klachten van zelfstandigen en hun opdrachtgevers overweegt minister De Geus de regeling aan te passen. Hij zal hierover in september met de betrokken partijen van gedachten wisselen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken