Bekijk het origineel

Kerkverlaters blijven 'geloven'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerkverlaters blijven 'geloven'

SCP: In 2010 nog 25 procent kerkelijk

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Kerkverlaters keren de christelijke traditie niet per se de rug toe. Miljoenen Nederlanders die niet meer naar de kerk gaan, houden er traditionele geloofsopvattingen op na.

Uit een werkdocument van het Sociaal en Cultureel Planbureau, geschreven door SCP-medewerker Jos Becker, blijkt dat randkerkelijken en nominale kerkleden nog sterk geloven dat er een leven na de dood is, en dat hemel, hel en wonderen bestaan. Daarin staan ze dichter bij kerkleden dan bij buitenkerkelijken. Het gaat om een groep -20 procent van de Nederlanders, zo'n 3 miljoen mensen- die zich helemaal aan de rand van de kerk bevindt, maar die voor eigen gevoel de kerk al verlaten heeft. Het SCP verwacht dat in 2010 nog een kwart van de Nederlanders kerkelijk betrokken zal zijn.

Atheïsten en agnosten komen onder de groep kerkverlaters niet veel voor; zo ver gaat de verwijdering van de kerk dus niet. Wel zijn het mensen bij wie het onvoorwaardelijke geloof in God ontbreekt. Vrij vaak spreekt men alleen over een "hogere macht."

"Wisselaars", zoals Becker ze noemt, zijn relatief jong en vaak politiek links geori├źnteerd. Ze bezoeken de kerk zelden of nooit en hebben weinig vertrouwen in de kerk als instituut en de kerkelijke levensstijl. Ze zijn tegen kerkelijke inmenging in hun levensstijl en denken liberaal over ethische zaken zoals abortus, euthanasie, traditioneel gezinsleven en de rolverdeling van man en vrouw. Daarin lijken ze meer op buitenkerkelijken dan op kerkleden.

Buiten de terreinen van huwelijk, gezin en medische ethiek bestaat er overigens weinig verschil in morele oordelen tussen de drie groepen. Meningen over economische overtredingen, zoals belasting- en uitkeringsfraude, vertonen hetzelfde patroon.

De bevindingen van het SCP komen overeen met de studie "Niet zo'n kerkganger", geschreven door een werkgroep aan de Vrije Universiteit. Die werkgroep heeft vastgesteld dat de grens tussen kerkelijkheid en buitenkerkelijkheid steeds meer vervaagt.

Zie ook pag. 2 en 8.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kerkverlaters blijven 'geloven'

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken