Bekijk het origineel

Droogte leidt tot lawinegevaar in Frankrijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Droogte leidt tot lawinegevaar in Frankrijk

Europese hittegolf duurt volgens deskundigen nog tot eind september

3 minuten leestijd

PARIJS - Bij de bosbranden in heel Zuid-Frankrijk en modderstromen veroorzaakt door hevig onweer in de Alpen voegt zich nu een nieuw probleem: de hitte doet de gletsjers in de bergen smelten. Hele stukken rotswand van bijvoorbeeld de ruim 4800 meter hoge Mont-Blanc scheuren door de droogte en dreigen bij het minste of geringste naar beneden te vallen. In totaal heeft de hittegolf in Europa nu 38 levens geëist.

De burgemeester van Les Houches bij Chamonix, even ten noorden van de Mont-Blanc, heeft gisteren vanuit een helikopter geconstateerd dat een paar duizend ton rots naar beneden dreigt te komen, nadat zich al ongelukken van minder ernstige aard hadden voorgedaan. Hij is erg bang voor hevig onweer.

Elders in Frankrijk hoopt de brandweer op onweer en regen, bijvoorbeeld in de Lozère bij de Gorges du Tarn, waar sinds zondag al 2000 hectare in rook is opgegaan. Een kleine 500 brandweerlieden proberen de voortdurende bosbranden daar in de hand te houden. Hetzelfde geldt voor de 600 brandweermannen bij Luceram in het achterland van Nice, die een daar woedende brand nauwelijks de baas blijven. Daar is inmiddels opnieuw 1000 hectare verbrand.

Boven Nice zijn bewoonde gebieden, waar huizen worden bedreigd. Daarom zijn er uit voorzorg zo'n honderd mensen geëvacueerd. De branden zijn er vermoedelijk veroorzaakt door blikseminslagen.

Iets noordelijker, bij Barcelonnette en Bourg-Saint-Maurice, hebben zware onweersbuien met veel regen modderstromen veroorzaakt. Die hebben grote schade veroorzaakt aan een aantal huizen, een camping en auto's die wegspoelden. Slachtoffers zijn daar niet gevallen. Wel duurt het waarschijnlijk nog weken voor wegen in de buurt weer normaal begaanbaar zijn. Hier en daar zijn die bedolven onder 2 meter rotsen en modder.

De branden en extreem hoge temperaturen veroorzaken steeds meer problemen in Kroatië en Servië-Montenegro, de losse unie die de Federatieve Republiek Joegoslavië heeft vervangen. In de Kroatische hoofdstad Zagreb bezweek een 41-jarige politieman die de Amerikaanse ambassade bewaakte aan oververhitting.

Op het Kroatische schiereiland Istrië ontstond een grote brand nadat de bliksem was ingeslagen. Het Kroatische staatspersbureau Hina meldde gisteren dat honderden brandweerlieden, militairen en vrijwilligers zijn ingezet om het vuur te blussen. De branden aan de Adriatische kust van Kroatië zijn goeddeels onder controle gebracht.

In Ulcinj, een badplaats aan het Montenegrijnse deel van de Adriatische kust is de noodtoestand uitgeroepen. Bosbranden rukken steeds verder op naar Ulcinj en vormen een bedreiging voor de 80.000 olijfbomen in en rond de stad.

In Portugal en Spanje boeken de brandweerkorpsen succes bij het bestrijden van de branden. Brandweercommandanten in beide landen meldden gisteren dat ze de meeste branden onder controle hebben.

EU-commissaris De Palacio voor Sociale Zaken brengt vandaag een bezoek aan Portugal. Ze zal met de autoriteiten in Lissabon praten over het verzoek aan de EU-lidstaten assistentie te verlenen bij het bestrijden van de branden.

De hittegolf die Europa lamlegt kan volgens weerkundigen nog tot en met september aanhouden. Het dodental van de extreme hitte liep gisteren op tot 38. In Kroatië overleed een bewaker van de Amerikaanse ambassade in Zagreb. Volgens de politie is de 41-jarige man gestorven aan een door de hitte veroorzaakte hartaanval.

De hoogste temperatuur in Europa werd gisteren gemeten in het Franse Auxerre, waar het 41,1 graden Celsius werd. Het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut voorspelde voor gisteren de hoogste temperatuur sinds zijn oprichting in 1833: 40 graden.

Overal worden maatregelen getroffen om de hitte draaglijk te maken of water te besparen. Op het Kroatische eiland Pag mogen mensen hun auto's niet meer wassen, hun tuin niet besproeien en geen douche meer nemen op het strand. De Spaanse televisie riep mensen op veel water te drinken, zo min mogelijk buiten te komen en lichte kleding te dragen. In een ziekenhuis in België krijgen patiënten twee keer per dag gratis ijs. Medewerkers van een supermarkt in het Britse Manchester hebben een kantine ingericht in de koelruimte voor groente en zuivel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Droogte leidt tot lawinegevaar in Frankrijk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken