Bekijk het origineel

Ahold verliest 12 procent omzet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ahold verliest 12 procent omzet

Publicatie jaarrekening 2002 uitgesteld

3 minuten leestijd

ZAANDAM - De omzet van het door boekhoudschandalen geplaagde supermarktconcern Ahold is in het tweede kwartaal met 12,4 procent gedaald tot 13 miljard euro. Het bedrijf maakte vanmorgen tevens bekend dat het de publicatie van de herziene jaarrekening over 2002 uitstelt tot 30 september.

Vooral de lage dollarkoers sloeg een bres in de inkomsten. Geschoond van de gevolgen van wisselkoersen steeg de omzet met 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ahold haalt een belangrijk deel van zijn omzet uit de Verenigde Staten, maar presenteert de cijfers in euro's. In Amerika steeg de omzet van de winkels, uitgedrukt in dollars, met 1,1 procent tot 6,2 miljard. De inkomsten uit voedseldistributie voor onder meer ziekenhuizen namen met 0,2 procent toe tot 4,1 miljard dollar.

Analisten hadden verwacht dat de omzet van US Foodservice, dat een grote rol speelt bij de boekhoudproblemen, onder druk zou staan. US Foodservice is een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse distributieactiviteiten.

In Europa groeide de omzet tot 3,3 miljard euro, een stijging van 0,6 procent. Ahold splitst de cijfers niet uit naar land of bedrijfsonderdeel. Vorige week werd duidelijk dat de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn marktaandeel verliest. De verkopen van AH zijn goed voor zo'n 20 procent van de omzet van moedermaatschappij Ahold.

In het tweede kwartaal van 2003 hadden de AH-supermarkten 22,1 procent van de markt in handen. Het jaar daarvoor was dat nog 24,5 procent. Elk procentpunt marktaandeel is op jaarbasis goed voor een omzet van ongeveer 250 miljoen euro. Door de economische malaise wijken steeds meer consumenten uit naar prijsvechters zoals Aldi en Lidl. In de ogen van veel klanten heeft Albert Heijn een duur imago.

In Zuid-Amerika nam de omzet toe met 20,8 procent tot 608,7 miljoen euro.

De omzetcijfers van Ahold komen overeen met de gemiddelde verwachting van analisten. Zij hadden een omzet tussen de 12,5 en de 13,35 miljard euro voorzien. In het tweede kwartaal van 2002 boekte Ahold een omzet van ruim 14,8 miljard euro.

Tevens maakte het Zaanse concern bekend dat de presentatie van de herziene jaarcijfers over 2002 wordt uitgesteld tot 30 september. Het bankenconsortium waarmee een overeenkomst was gesloten voor een kredietfaciliteit van 2,65 miljard euro ging hiermee akkoord.

Tot nu toe hield de door boekhoudkundige malversaties geplaagde onderneming vast aan 15 augustus als publicatiedatum. Ahold zegt meer tijd nodig te hebben om de boekhouding aan te passen nu de interne fraudeonderz oeken zijn afgerond. Deze aanpassingen zijn onder meer het gevolg van fraude bij US Foodservice en de Argentijnse dochteronderneming Disco.

De onderneming verwacht op grond van huidige berekeningen geen gebruik te hoeven maken van eerste tranche van de kredietovereenkomst van 810 miljoen euro. Dit krediet was door een syndicaat van banken beschikbaar gesteld nadat eind februari de boekhoudproblemen aan het licht waren gekomen. Ahold heeft er vertrouwen in de verplichtingen in 2003 na te kunnen komen, inclusief de aflossing in contanten van een lening van 678 miljoen euro die vervalt op 30 september.

Op de beurs leidden de bekendmakingen tot een koersdaling van het aandeel met 1,1 procent tot 6,97 euro even na halfelf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ahold verliest 12 procent omzet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken