Bekijk het origineel

Nederlander somber over Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlander somber over Irak

2 minuten leestijd

BAGDAD (ANP) - Nederlandse hulpverleners kunnen beter wegblijven of vertrekken uit Irak wegens het "mismanagement" van de Verenigde Staten. Dat vindt Marcel Alberts, een Nederlandse VN-topman. Volgens hem is de kans groot dat Irak afstevent op een guerrillaoorlog. "Wij weten wat er in de Vietnam-oorlog is gebeurd. Iedere dag sterven er een of twee Amerikanen."

De 60-jarige Limburger werkt voor het olie-voor-voedselprogramma en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Hij verblijft al drie jaar in Irak. De VS zijn volgens hem te snel aan de oorlog begonnen, zonder goed na te denken over de veiligheid in het "post-Saddam-Hussein-tijdperk". "Zolang mensen niet tegen het regime ingingen, konden ze veilig leven. Nu zijn er beschietingen en ontvoeringen", aldus Alberts.

De Nederlander verblijft in een hotel in de christelijke wijk van Bagdad. Op zijn bureau staat een foto van zijn vrouw en twee kinderen, die hij al lang niet heeft gezien, omdat het te gevaarlijk is hen naar Irak te halen. "Een collega van twee huizen verderop werd enkele dagen geleden ontvoerd. Nadat er 50.000 dollar losgeld was betaald, kwam hij na drie dagen weer vrij."

Alberts mag al enkele maanden niet alleen over straat. Stafleden van de VN worden in een blauwe auto naar hun werk gebracht. "De witte VN-auto's werden gestolen", zegt hij. "In feite leven wij min of meer in een gevangenis. Rond 7.30 uur vertrekken we van het hotel naar een complex met een muur van 3,5 meter hoog met prikkeldraad eromheen. Daar blijf je tot 18.00 à 19.00 uur ."

Toch is Bagdad volgens de hulpverlener niet alleen ellende. "Nederlands bier is hier ruim verkrijgbaar", stelt Alberts vast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Nederlander somber over Irak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken