Bekijk het origineel

Basisschool begint eigen basisvorming

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Basisschool begint eigen basisvorming

2 minuten leestijd

OOSTERSTREEK (ANP) - Vier leerlingen van Matthijsje in het Friese Oosterst reek gaan binnenkort twee jaar langer naar de basisschool.

In die twee jaar krijgen de kinderen wel lesmateriaal voor voortgezet onderwijs aangeboden.

De bijzondere basisschool begint met een eigen basisvorming. Deze is normaal onderdeel van het voortgezet onderwijs. Matthijsje doet dit om de overgang naar de middelbare school zo soepel mogelijk te laten verlopen, zo liet directeur N. de Boo gisteren weten.

Volgens De Boo vallen in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs veel kinderen uit, vooral op vmbo-scholen. Uit enquĂȘtes onder ex-leerlingen van Matthijsje blijkt dat de eerste twee jaar op het voortgezet onderwijs het zwaarst zijn. De Boo: "Kinderen zijn in een kwetsbare leeftijd. Steeds andere leraren op het voortgezet onderwijs is bijvoorbeeld niet goed voor de leerontwikkeling van het kind. Wij willen ervoor zorgen dat de kinderen steviger in hun schoenen staan."

Matthijsje is verbonden aan de woon-, werk- en geloofsgemeenschap B'Ulah Hoeve bij Steenwijk en geeft les volgens de opvatting van de Poolse pedagoog Janusz Korcak. De vier kinderen die dit schooljaar met de basisvorming beginnen, zullen les krijgen van (ex-)leraren van de B'Ulah Hoeve. In de toekomst hoopt De Boo meer kinderen te verwelkomen.

De basisvorming draait dit jaar zonder subsidie omdat het aantal leerlingen te laag is. De Boo ziet volgend jaar wel mogelijkheden via een andere regeling, die voor initiatiefrijk onderwijs, subsidie te krijgen. De gemeente en de onderwijsinspectie hebben ingestemd met het plan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Basisschool begint eigen basisvorming

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken