Bekijk het origineel

Powell: Voorlopig geen kernproeven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Powell: Voorlopig geen kernproeven

4 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - De Verenigde Staten zijn niet van plan op korte termijn nieuwe kernproeven te houden voor de ontwikkeling van een generatie nieuwe kernwapens. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren gezegd. De VS leven sinds 1992 een vrijwillig moratorium op kernproeven na, maar hebben niet het internationale verdrag ondertekend waarin kernproeven verboden worden. Het onderwerp van nieuwe Amerikaanse kernproeven is actueel omdat de Amerikaanse legertop heeft aangedrongen op de ontwikkeling van nieuwe, kleine kernwapens en de bouw van nucleaire 'bunker-busters', wapens die in staat moeten zijn om diep in de aarde gelegen militaire constructies te vernietigen.

Zuid-Afrika aanvaardt VN-gift aids-bestrijding

JOHANNESBURG (AP) - De regering van Zuid-Afrika heeft een gift van 41 miljoen dollar van de Verenigde Naties voor de bestrijding van aids gisteren eindelijk aangenomen. Het geld is onder meer bestemd voor de aankoop van aids-remmers en HIV-tests in KwaZulu-Natal, de provincie waar meer dan een op de drie volwassenen drager is van het aids-virus. In Zuid-Afrika zijn ongeveer 4,7 miljoen mensen -een op de negen inwoners- besmet.

Premier: Serviërs in vredesoperaties VN

BELGRADO (AP) - De Servische premier Zoran Zivkovic wil dat Servische troepen deelnemen aan vredesoperaties van de Verenigde Naties. Zo zouden zij hun door de Balkanoorlogen van de jaren negentig bezoedelde blazoen weer kunnen oppoetsen en internationale banden kunnen herstellen die onder het bewind van Slobodan Milosevic werden verbroken. "Wij praten over het leger dat tot voor kort werd beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdrijven dat nu een handhaver van vrede kan worden", zei Zivkovic. "Voor mij is dat een duidelijk politiek doel."

"Kapers veroorzaakten zelf val vierde toestel"

WASHINGTON (AP) - Het toestel dat op 11 september 2001 neerstortte in een weiland in de staat Pennsylvania, het vierde vliegtuig dat gebruikt zou worden bij de zelfmoordaanslagen van die dag in de VS, is door toedoen van de kapers zelf neergegaan en niet als direct gevolg van het optreden van de passagiers. De federale recherche stelt dat op de bandopname van de gesprekken in de cockpit te horen is hoe een van de kapers de zelfmoordpiloot, Ziad Jarrah, opdracht geeft het vliegtuig neer te laten storten. Tot nog toe was de Amerikaanse justitie ervan uitgegaan dat een opstand onder de passagiers leidde tot een gevecht in de cockpit als gevol g waarvan het toestel zou zijn neergestort.

Huis keizer Caligula in Rome ontdekt

ROME (ANP) - Italiaanse archeologen hebben op het Forum Romanum in Rome het huis van keizer Caligula ontdekt. Dat meldde de Italiaanse krant Corriere della Sera gisteren. De jongste opgravingen op het Forum Romanum, de belangrijkste archeologische vindplaats in de Italiaanse hoofdstad, legden muurresten en mozaïeken bloot die volgens wetenschappers behoren tot de woning van keizer Julius Caesar Germanicus, die beter bekend staat als Caligula (soldatenlaarsje). Caligula leefde van 12 tot 41 na Christus en is vooral berucht vanwege zijn excentrieke en tirannieke karaktertrekken. Zijn bijnaam kreeg hij omdat hij zijn vader al op jonge leeftijd vaak vergezelde op militaire campagnes. Nadat hij in het jaar 37 tot keizer werd gekroond ontwikkelde Caligula zich tot een wreed en bloeddorstig heerser. Op het hoogtepunt van zijn macht verklaarde hij zichzelf 'god'. Hij werd opgevolgd door zijn oom Claudius.

Premier Hun Sen wint stemming Cambodja

PHNOM-PENH (AFP) - De Nationale Verkiezingscommissie van Cambodja (CNE) heeft vandaag de overwinning van premier Hun Sen en zijn partij CPP bij de parlementsverkiezingen die vorige maand zijn gehouden, bevestigd. De resultaten zijn volgens de CNE echter nog steeds niet officieel. "De voorlopige resultaten wijzen de CPP aan als winnaar", verklaarde een woordvoerder van de commissie tegen de pers. "We kunnen echter nog niet aankondigen wie de winnaar is voordat het aantal zetels is berekend."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Powell: Voorlopig geen kernproeven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken