Bekijk het origineel

Jezelf wegcijferen tijdens vakantieweek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jezelf wegcijferen tijdens vakantieweek

Bernd Beens (23) uit Genemuiden: Ik ga niet meer met bejaardenreisjes mee

5 minuten leestijd

Het hoogtepunt van de vakantie? Daar hoeft Stieneke Duits (28) uit Lunteren niet lang over na te denken. "Het watergevecht met de leiding. Een koude douche moet toch kunnen met dit weer?"

Ook onder de parasols in de tuin van Vakantiehuis Van Lamsweerde in het Gelderse Wehl stijgt het kwik op donderdagmiddag naar tropische waarden. Negentien jonge mensen hangen wat rond op het terras of lopen door de tuin. Ze nemen deel aan een van de 25 speciale vakantieweken die de Bond van Vrouwenverenigingen van de Gereformeerde Gemeenten elk jaar organiseert.

"Zo'n week leiden is echt wat voor jou", zei een vriend van Jan Boogaard uit Nieuw-Beijerland jaren geleden tegen het hoofd bedrijfsbureau van thuiszorginstelling Agathos. "Ik vond van niet. Op een gegeven moment meldde ik me toch maar aan en dit jaar ga ik voor de zesde keer mee. Je raakt eraan verslaafd", zegt Boogaard.

Samen met Mieke Vroegindeweij uit Veenendaal vormt hij de kernstaf van de vakantieweek in Wehl. Boogaard: "Dat betekent dat je de drie andere stafleden aanstuurt en eindverantwoordelijkheid draagt." De Veenendaalse is al sinds 1984 bij de vakantieweken betrokken. "Eerst als staflid en dit jaar zit ik voor het eerst in de kernstaf", vertelt de zorgconsulente van Helpende Handen, de Vereniging Gehandicaptenzorg van de Gereformeerde Gemeenten.

"De deelnemers van dit kamp zijn jonge mensen die bijvoorbeeld speciaal onderwijs achter de rug hebben", beschrijft Vroegindeweij de doelgroep. "Het is leerzaam om te zien hoe zij met een handicap hun leven proberen in te richten. Het klinkt misschien zwaar, maar het bepaalt je ook bij de gevolgen van de zonde, dat deze groep het moet ervaren dat ze dingen minder goed kunnen dan anderen."

Bejaardenreisjes

Toch valt er soms flink te lachen. Boogaard wijst naar Bernd Beens (23) uit Genemuiden. Hij is door zijn handicap klein van postuur. Boogaard: "Bernd zat aan tafel met een andere knul. Die zegt opeens heel serieus: Jij bent zeker wel de kleinste thuis?"

Bernd geniet van zijn vakantie. Met zijn ouders wil hij niet meer uit. "Ik ga niet meer met bejaardenreisjes mee."

Als leiding moet je jezelf voor de volle 100 procent wegcijferen, stellen Boogaard en Vroegindeweij eensgezind. En steeds met onvoorziene gebeurtenissen rekening houden, grinnikt Boogaard. "Bernd kan niet een lang eind fietsen. Een tandem biedt dus uitkomst. Maar wat doet meneer? Vanaf het begin zet hij zijn voeten op het frame en laat zich heerlijk rijden."

Harry de Jongste (22) uit Zwijndrecht schuift aan tafel. "Ik wil gaan voetballen, maar dan moeten er wel meer zijn." Hij heeft wel even tijd om wat over zijn vakantie te vertellen. "Het is de eerste keer. Ik ben samen met een vriend. Dat is wel leuk. Na deze vakantie ga ik met mijn ouders nog een weekje naar Ermelo en daarna moet ik weer aan het werk in de kas."

De medewerker van een begoniakwekerij heeft een leuke week gehad, maar weet nog niet of hij zich volgend jaar opnieuw aanmeldt. "Misschien heb ik dan wel een ander idee." Hij wil het eigenlijk niet kwijt, maar dan komt het hoge woord eruit: "Mijn oom woont in Australië. Daar wil ik wel eens een kijkje nemen."

Kritiek op de organisatie heeft hij niet echt. Hij kijkt een beetje schuin naar de twee kernstafleden en zegt dan met een brede grijns: "De leiding moet wel wat socialer met elkaar omgaan. Ze gooien elkaar zomaar nat, en als wij het willen doen, mag het niet."

Ook Stieneke Duits (28) uit Lunteren houdt wel van een watergevecht. De interieurverzorgster van de Rehobothschool in Ede heeft volgende week ook nog vakantie. "Met dit weer ga ik het liefst zwemmen." Ze is voor het eerst op vakantie. Ze glundert van top tot teen. "Dit is echt leuk."

Voorbereiding

Bart van de Krol (28) uit Barneveld is bereid een rondleiding door het vakantieoord te geven. Hij begint met de keuken. "Iedere dag kookt een andere groep. Het is nog geen één keer aangebrand."

Een piano in de grote woon- en eetkamer neemt een centrale plaats in. "Gebruiken we eigenlijk niet", zegt Bart. Hij wijst naar een keyboard aan de andere kant van de kamer. "We hebben een vaste organist die speelt." Een psalmboek op cijfers ligt open bij Psalm 103.

Via het speelveld loopt Bart naar de nabijgelegen slaapverblijven. "Er staan vier bedden, maar door de warmte slapen we met zijn drieën op een kamer." Op zijn nachtkastje ligt het dagboek "Teerkost op de weg" van ds. J. Koster. "Ik heb ook andere boeken bij me. Eentje heb ik zaterdagavond als voorbereiding op de zondag gelezen."

Al voor het tiende jaar neemt Bart deel aan de vakantieweken. "Ik kijk er altijd naar uit." Uit angst dat Boogaard of Vroegindeweij meeluistert, doet hij de deur van zijn slaapkamer snel dicht. "Vooral de afscheidsavond is altijd een bijzonder moment. Dan spreek ik de leiding toe. Ik lees eerst een gedicht wat ik twee jaar geleden heb gemaakt en overhandig hun dan een bos bloemen en een pen. Daarna lees ik de psalmen 91 en 121 en wil ik twee verzen uit de laatste psalm laten zingen. Dat heb ik drie weken voor de vakantie al met een paar andere deelnemers besproken."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Jezelf wegcijferen tijdens vakantieweek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken