Bekijk het origineel

Recordaantal moorden in Madrid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Recordaantal moorden in Madrid

3 minuten leestijd

MADRID - In de straten van Madrid is in juli een recordaantal moorden gepleegd: vijftien in totaal. Hierdoor zijn er dit jaar al meer mensen met geweld om het leven gebracht, 71, dan in heel 2003, toen het aantal op 63 moorden uitkwam.

Juli was de gewelddadigste maand sinds het begin van het jaar. Tussen 23 en 27 juli alleen al werden vijf mensen vermoord. De Spaanse hoofdstad en de Madrileense regio beginnen trieste records te halen. Van de 71 moorden die in de eerste zeven maanden van dit jaar werden gepleegd, waren 39 slachtoffers buitenlanders.

Een greep uit de moorden wijst uit dat ze meer dan eens het stempel dragen van de verscheidene maffia's die in Madrid actief zijn, zoals die van de Chinezen en de Colombianen. De recentste moord, alweer in augustus, is die op een Chinese handelaar in mobiele telefoons. Jiang Jongjong, 23 jaar oud, werd afgelopen dinsdag tegen het einde van de middag door zijn vrienden vermist. Toen om halfvier 's nachts de brandweer een in brand staande BMW kwam blussen die in een buitenwijk geparkeerd stond, bleek dat Jiang Jongjong in de kofferbak zat opgesloten. De man, die een strafblad had wegens oplichting en illegaal verblijf in Spanje, overleed kort daarop in het ziekenhuis.

In een ander geval leek het motief op racisme gebaseerd te zijn. Een 27-jarige Boliviaanse bouwvakker stierf toen een man drie kogels op hem afvuurde nadat het slachtoffer geweigerd had hem een sigaret te geven. De moordenaar was kwaad geworden, had een groepje Zuid-Amerikaanse bouwvakkers uitgescholden voor "rotbuitenlanders", en had gedreigd even voor vijf uur 's middags terug te komen met een pistool. De bouwvakkers hadden zich net omgekleed en reden net weg van de bouwplaats toen de Boliviaan door het open autoraampje werd neergeschoten. De moordenaar, een Spanjaard, werd kort daarop gearresteerd.

Een recent vonnis houdt ook met deze spiraal van geweld verband. Een rechtbank heeft de 26 jaar oude Moldaviër Pietro Arkan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar nadat bewezen is dat hij in de nacht van 19 op 20 juni 2001 de eigenaar van een huis in een welvarende voorstad van Madrid neerschoot toen de man hem op heterdaad betrapte in de gang van de woning. Arkan, voorzien van een Colt, sloot de vrouw en twee minderjarige dochters van het slachtoffer in een kast op. De Moldaviër was uit op diefstal. De buit bedroeg uiteindelijk 114 euro, een mobiele telefoon en juwelen.

Het conservatieve gemeentebestuur van Madrid en de linkse oppositie in de hoofdstad zijn al jaren verwikkeld in een verhit debat over de agenten die nodig zouden zijn om het hoge aantal moorden te verlagen. De gemeentepolitie omvat 6200 mensen, van wie er 2700 als wijkagenten werken, 2300 het verkeer regelen, 800 's nachts patrouilleren, 400 uitsluitend administratief werk doen en 700 nog stage lopen. De onlangs gekozen burgemeester van Madrid, Alberto Ruiz-Gallardon, beloofde tijdens de campagne voor de op 25 mei gehouden verkiezingen dat hij 1500 extra agenten de straat op zou sturen om toezicht te houden op de veiligheid. Madrid telt zo'n 4 mln inwoners.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Recordaantal moorden in Madrid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken