Bekijk het origineel

Optimistische geluiden uit Japan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Optimistische geluiden uit Japan

4 minuten leestijd

In de maand juli vond een sterke opleving plaats van de activiteiten in de mondiale dienstensector. Dat blijkt uit indicatoren van de bestedingen van Amerikaanse en Europese inkoopmanagers. Ook uit Japan komen optimistische geluiden.

Het vertrouwen onder Duitse ondernemers is in juli minder gestegen dan verwacht, bleek maandag uit de publicatie van de toonaangevende Duitse Ifo-conjunctuurindicator. De geringe stijging was voornamelijk het gevolg van de deelindex die de perceptie van de huidige economische omstandigheden weergeeft. Deze nam namelijk in de maand juli juist af. In 2001 verkeerde Duitsland in een recessie en daarna is de grootste economie van Europa nauwelijks meer gegroeid. De oorlog in Irak, de hoge olieprijzen, de appreciërende euro en de structurele problemen speelden de Duitse economie de afgelopen kwartalen parten.

Dinsdag werden de financiële markten onaangenaam verrast door de publicatie van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De index, samengesteld door de Conference Board, daalde fors, terwijl was gerekend op een lichte toename van het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten. Belangrijkste oorzaak van de sterke vertrouwensdaling is de zwakke Amerikaanse arbeidsmarkt.

Vooralsnog gaan er banen in de Amerikaanse economie verloren en hangt een eventuele werkloosheid als een donkere wolk boven het vertrouwen van de consumenten.

Donderdag reageerden de aandelenbeurzen optimistisch op de positieve macro-economische cijfers die werden gepubliceerd. De wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS kwamen voor de tweede week achteree n onder de 400.000 uit en de Amerikaanse economische groei gedurende het tweede kwartaal verraste met 2,4 procent op jaarbasis eveneens positief.

Defensie-uitgaven van de Amerikaanse overheid en de sterke toename van de bedrijfsinvesteringen waren de oorzaak van de verrassend sterke groei. Vooral het feit dat de bedrijfsinvesteringen een grote bijdrage hebben geleverd aan de groei, is naar de mening van Stroeve zeer positief. Een herstel van de bedrijfsinvesteringen is een noodzakelijke voorwaarde voor een versnelling van de Amerikaanse economische groei. Het optimisme werd aan het einde van de middag nog verder gevoed door een stijging van de Chicago-inkoopmanagersindex.

In de maand juli vond een sterke opleving plaats van de activiteit in de mondiale dienstensector. Dinsdag bleek dat de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector, goed voor 80 procent van de economie in de VS, was gestegen naar het hoogste niveau sinds 1997. De eerder op de dag bekendgemaakte Europese inkoopmanagersindex wees eveneens op een toename van de activiteiten in de dienstensector. In de VS was de forse toename vooral het gevolg van een zeer sterke orderinstroom in de maand juli.

Donderdag bleek de Amerikaanse arbeidsproductiviteit in het tweede kwartaal aanzienlijk te zijn toegenomen. Met een stijging van 5,7 procent op kwartaalbasis was de toename van de productiviteit veel hoger dan verwacht. Blijkbaar kan het Amerikaanse bedrijfsleven zijn productie op peil houden hoewel er de afgelopen periode flink in het personeel is gesneden.

Komende dinsdagochtend vroeg wordt in Japan de economische groei gedurende het tweede kwartaal gepubliceerd. De financiële markten rekenen op een zeer bescheiden economische groei van 0,2 procent op kwartaalbasis. Recent komt een aantal positieve geluiden uit het land van de rijzende zon. De Nikkei-index heeft een forse rally achter de rug en is in vergelijking met het dieptepunt eind april met maar liefst 20 procent gestegen. Ook het ondernemersvertrouwen neemt toe en de lange rente is in Japan recent met 80 basispunten opgelopen, waarmee de angst voor deflatie lijkt af te nemen. Ook verrassen de machineorders al twee maanden op rij de financiële markten met een gezonde stijging.

Reden voor de positievere geluiden is de actievere opstelling van de Japanse centrale bank (BoJ) om de deflatie te bestrijden. De BoJ koopt momenteel ongeveer 40 procent van de nieuwe staatsobligaties op, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid geld in de economie wordt gepompt en er inflatieverwachtingen in de Japanse economie ontstaan. Ook geven de opgelopen aandelenkoersen de Japanse banken meer lucht bij het terugdringen van de hoeveelheid probleemkredieten. Vooralsnog zal de Japanse economie, gezien de zeer magere economische groei, balanceren op de rand van een (nieuwe) recessie, maar voor volgend jaar is een licht aantrekkende economie waarschijnlijk

Woensdag staat voor het Verenigd Koninkrijk (VK) het arbeidsmarktrapport op de macro-economische agenda. Voor de Britse economie zijn de groeivooruitzichten positiever dan voor Europa. Niet alleen zal het VK door een nauwere handelsrelatie sneller en sterker profiteren van de aantrekkende groei in de VS, ook profiteert de Britse exportsector van de relatief lage koers van het Britse pond.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met effectenbank Stroeve.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Optimistische geluiden uit Japan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken