Bekijk het origineel

Appels en peren door warme weer aan de dure kant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Appels en peren door warme weer aan de dure kant

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Door de droogte rekenen fruittelers in Europa dit jaar op een kleinere appel- en perenoogst. Het extreem warme weer leidt volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) tot kwalitatief goede en dus duurdere appels en peren.

"De vooruitzichten zijn voor ons goed. We hebben nog niet gehoord dat de kwaliteit van de appels en peren heeft te lijden onder de droogte en dat er bijvoorbeeld op het fruit zonnebrand is geconstateerd. We verwachten dan ook zeker eenzelfde prijsvorming als vorig jaar", aldus NFO-directeur S. Koning gisteren. In 2002 zagen de telers hun afzetprijzen al met eenderde stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

De appelproductie in de Europese Unie wordt voor dit jaar geschat op 6.947.000 ton en die van de peer op 2.190.000 ton. Dat is volgens Koning ongeveer 3 procent minder dan in 2002. "Maar de definitieve oogst zal als gevolg van de aanhoudende droogte in de EU zeker nog lager uitvallen." Er wordt niet voor een tekort gevreesd.

In Nederland wordt de appeloogst geschat op 385.000 ton en die van peren op 160.000 ton. Van deze vruchten wordt ongeveer 60 procent in Nederland verorberd. De rest is voor de export.

De NFO heeft vooral hoge verwachtingen van de afzetmogelijkheden van de Conférence-peer. Dit ras beslaat ongeveer 70 procent van het totale areaal aan perenboomgaarden in Nederland. Volgens Koning is de Conférence erg gewild in het buitenland en valt de productie daarvan elders in Europa tegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Appels en peren door warme weer aan de dure kant

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken