Bekijk het origineel

Geen zomerkamp zonder watergevecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen zomerkamp zonder watergevecht

Annenel op vakantie in Zeewolde: We hebben de meesters helemaal natgegooid

3 minuten leestijd

Niet alle kinderen gaan alleen met hun ouders op vakantie. Sommigen kiezen voor een zomerkamp van bijvoorbeeld de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) en de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). Die zitten ieder jaar vol. Zonder dat de deelnemers het wisten, heeft de leiding van een JBGG-kinderkamp naar Zeewolde een dagboek bijgehouden. Nu ze net terug zijn, is het mooi tijd voor het verslag in Claxon.

Het is een drukte van belang op de weg naar Zeewolde. Een heleboel kinderen zijn op weg naar hun vakantie. De meesters en jufs zijn wel een beetje zenuwachtig, want 53 kinderen een fijne vakantie bezorgen is niet niks. Rond halfelf komt de eerste aan.

Henrieke (12) vindt het helemaal niet erg dat haar moeder en broers weer weggaan. Ze heeft er al direct zin in. Het ziet er allemaal prachtig uit met zes grote legertenten op een rij. Voor haar kan de vakantie niet meer stuk.

Nadat meester Hugo het kamp heeft geopend, gaat de grote kist met spelletjes open. Volgens Marcel (12) is dat erg leuk. Hij heeft direct een vriendje: Martien. Daarna gaat de groep spelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. Dat wordt aan het eind afgesloten met een lekker potje trefbal. "Ik ben niet één keer afgegooid", vertelt Jeanine (12) uit Hendrik-Ido-Ambacht vol trots. 's Avonds maakt iedereen nog een fikse wandeling en rond tien uur is het bedtijd.

Dinsdag moet de club vroeg opstaan. De kinderen worden verdeeld in een paar groepen. Elk groepje stelt een land voor. "We moeten voor Canada een eigen vlag verzinnen, een volkslied en een paspoort maken en dat 's middags met de anderen landen verdedigen door allerlei zware spelletjes te doen", vertelt Bart (10) na afloop. "Wij vlogen heel hard uit de bocht bij de koetsenrace."

Gratis vliegen

's Avonds komt iemand vertellen over het opleiden van piloten voor de zending. "Wij hebben echt veel geld opgehaald. Wel 168 euro. Dat vind ik erg veel", vertelt Joeke (11) opgewonden. "Daarvan kan een piloot weer twee uur gratis vliegen en dat komt dan door ons. Leuk hè."

Woensdag is het een beetje regenachtig, maar dat mag de pret niet drukken. "We zijn lekker wezen zwemmen en ravotten in het zwembad van Nijkerk en de meesters en jufs waren ook lekker nat", blikt Kees uit Elspeet vrolijk op het zwemfestijn terug.

De volgende dag moet de groep met de bus naar Lelystad. Daar doen de kampdeelnemers het Poldermuseum en de Batavia-werf aan. "Rond halfvijf moesten we verzamelen, maar de meesters hadden het zweet op hun voorhoofd. Enkele kinderen waren zoek, maar ik gelukkig niet" zegt Maartje (11). 's Avonds gaat iedereen naar de kerk voor de derde bijbelstudie en om samen te musiceren.

Watergevecht

Op vrijdag staat een vossenjacht op het programma. Acht kinderen en twee jufs verkleden zich. Ze zijn maar moeilijk te vinden. Vooral Ton is bijna niet te ontdekken. Hij loopt als een echte kameleon over het marktplein van Zeewolde. "Wat was dat lachen zeg. Ik heb nog nooit zo'n leuke vossenjacht meegemaakt", beweert Chris-Jan (10) uit Houten.

's Middags mag iedereen zelf weten wat hij of zij doet. Maar een echt watergevecht ontbreekt niet. "De meesters werden door ons helemaal nat gegooid. Nu mocht het eindelijk", lacht Annenel Nieuwenhuis. "Het was gewoon genieten."

Op het eind van de dag is het tijd voor de bonte avond. Iedereen draagt zijn steentje bij en het is fantastisch wat de kampdeelnemers allemaal weten te verzinnen. "Wij hadden lekker moeilijke vragen gemaakt, waar zelfs de meesters en jufs niet altijd antwoord op wisten", zeggen Teunis en Bart.

"Jammer, nog maar één nachtje slapen en dan moeten we al weer naar huis. Wij willen wel zeggen tegen alle andere kinderen dat het ontzettend leuk is om samen op vakantie te gaan. Ga jij volgend jaar ook op kamp?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Geen zomerkamp zonder watergevecht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken