Bekijk het origineel

Nederland plat? Niet tussen Ommen en Holten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland plat? Niet tussen Ommen en Holten

2 minuten leestijd

"De Hoop" heet de boerenhoeve, anno 1782, net buiten lommerrijk Ommen. De luiken zijn rood-groen. In de verte glijdt een trein door het golvende land. Slechts het gegil van een straaljager verstoort de rust op deze zonnige middag.

Nederland zo plat als een dubbeltje? Direct uit je hoofd zetten. Wandel van Ommen naar Holten en je valt van de ene verrassing in de andere. Neem de Archemerberg, iets als de Mount Everest van Overijssel. Een heuse klim voert naar de top van, jawel, 75 meter. Voor die zweetdruppels heb je ook wat. Het panorama is groots: je kunt tientallen kilometers ver kijken over lappen groen in alle tinten.

Het Pieterpad op z'n best: smalle heidepaadjes, omringd door jeneverbesstruiken. Op een bankje langs een asfaltweg over de hei maakt een laveloze kerel lallende geluiden. Naast hem staat de drankfles. Of er enig verband is met de jeneverbesstruiken blijft ongewis.

Bij het pretpark in Hellendoorn kruipen de karretjes op de achtbaan richting top om vervolgens naar beneden te daveren. Dat hou je lopend niet bij.

Verderop rijst de Holterberg omhoog. Een stukje uniek Nederland. Kruip-door-sluip-door-paadjes leiden over de hei. Het is hier stil.

Om een kort verhaal korter te maken: wie af wil van zijn lekker-luieren-op-de-bank-syndroom lope van Ommen naar Holten.

Vandaag deel 6: Ommen-Holten, 35 kilometer

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nederland plat? Niet tussen Ommen en Holten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken