Bekijk het origineel

Economie Italië in recessie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Economie Italië in recessie

Koersstijging euro deels oorzaak

2 minuten leestijd

ROME (ANP) - De Italiaanse economie verkeert officieel in een recessie. Het bruto binnenlands product (bbp) is voor het tweede opeenvolgende kwartaal gekrompen. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerde voorlopige cijfers van het Italiaanse bureau voor de statistiek.

Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat Italië, de op drie na grootste economie in Europa, zich in een recessie bevindt. In het tweede kwartaal kromp het bbp met 0,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal was sprake van een afname van dezelfde omvang.

Van een recessie is sprake als de economie twee kwartalen achtereen krimpt ten opzichte van de vorige drie maanden. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2002 was er de afgelopen drie maanden wel sprake van groei (0,3 procent).

De inkrimping van de Italiaanse economie in het tweede kwartaal komt voor analisten niet onverwacht. Gisteren werden ook cijfers gepubliceerd over de industriële productie in het land. Die bleef in juni gelijk ten opzichte van mei. Analisten rekenden hier op een stijging van 0,5 procent.

De oorzaak van de recessie hangt voor een deel samen met de koersstijging van de euro. Die zet een rem op de export, omdat producten uit de eurozone duurder worden voor het buitenland. Daarnaast hebben de Italianen weinig vertrouwen in hun economie.

Veel analisten verwachten dat de recessie niet lang zal aanhouden. De Europese Centrale Bank verklaarde donderdag in haar maandbericht dat er steeds meer redenen zijn om te veronderstellen dat de economie zich in de tweede helft van dit jaar zal herstellen. Duitsland, de grootste economie van Europa, zou daarin een voortrekkersrol kunnen nemen. Het land bevindt zich nu nog in een recessie, net als Nederland.

Volgende week wordt bekend hoe het met de Duitse economie in het tweede kwartaal is gegaan. Donderdag kwamen er al cijfers naar buiten over de industriële productie bij onze oosterburen. Die vielen tegen. De productie in juni viel 0,2 procent terug ten opzichte van de maand ervoor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Economie Italië in recessie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken